Orosz búvárszivattyúval „nagymegyeri” termálvíz

Mint az elmúlt évben időről időre beszámoltunk róla, Nagymegyer korábbi piacterén, a Corvin Mátyás lakótelepen tavaly fúrt geotermikus kutat még az ősz folyamán rákötötték a teljesen felújított hőközponton keresztül a távhő- és melegvízszolgáltató rendszerre, így 2016 októberében geotermikus energiával indulhatott a fűtési idény a csallóközi város két lakótelepén, 1 300 lakásban, továbbá a művelődési központban, a szlovák óvodában és iskolában, valamint  az egészségügyi központban.

Orosz búvárszivattyúval „nagymegyeri” termálvíz
A szerző felvételei

De a 2 450 méter mély, másodpercenként 10,7 liter 93 fokos termálvizet adó kútból jutott a termálfürdőbe is. A kazánháztól odáig, akárcsak a Komáromi úti lakótelepig, 2 600, illetve 1 550 méter új vezetéket fektettek le a 3,7 millió eurós beruházás keretében.

Nos, a minap ismét feltűnt egy fúrótorony az időközben parkolóvá átalakított-épített piactéren, ha nem is 29 méter magas, mint a tavalyi, viszont a cég ugyanaz, a szlovéniai, azaz a lendvai székhellyel működő Petrol Geoterm Kft., mely 1990 óta végez mélyfúrásokat. Ezt már Dobis Ildikótól, a Városi Lakásgazdálkodási Vállalat ügyvezető igazgatójától tudtuk meg, miként az is, hogy ezúttal búvárszivattyút telepítettek 200 méter mélységben, ma hajnalban fejezték be a munkálatokat a próbaüzemeléssel együtt, azaz találkozásunk napján, amely Miklós, ha úgy tetszik, Mikulás napja is.

„Körülbelül öt perce elindult a szivattyú folyamatos működése. Azért telepítettük, hogy stabilizáljuk, illetve megnöveljük a kút hozamát, várjuk a 15 l/mp vízmennyiséget. Ezzel elérjük azt, hogy a gázkazánokat kikapcsolhatjuk, még akkor is, ha új fogyasztókat csatlakoztatunk a rendszerre. Orosz gyártmány a búvárszivattyú, a hazai piacon azért nem lehetett beszerezni megfelelőt, mert magas a termálvíz hőmérséklete, 90 fok, ezt bírnia kell egy motornak, nem beszélve az üzemelési hőről. Olajipari pumpáról van szó, a helyi körülményekhez méretezve, igazítva. Az orosz gyártó cég szervízcsoportja Szerbiából érkezett, a főprogramozóval, ők szerelték a pumpát, a szlovén fúrótársaság a behelyezését végezte és a kútfej átalakítását, közben persze le kellett állítani, hidegen tartani a kutat, nehogy beinduljon a víztermelés. Most már folyik a pumpa huszonnégy órás tesztelése. Ha ma este minden rendben lesz, akkor holnap mindenki elhagyja ezt a területet.”

A cél tehát ezzel a lépéssel az, hogy a gázfogyasztást nullára csökkentsék. De vajon mennyi  gázt fogyasztottak egy év alatt? Pénzben kifejezve, áfa nélkül 521 ezer eurót az utolsó évben.

 „Viszont a geotermikus kút beindítása után, 330 ezer eurónyi gázt takarítottunk meg, ez az összeg pedig fedi a hiteltörlesztést és a kamatokat. És ha teljesen kikapcsoljuk a kazánokat, még várható, hogy évente megspórolunk 100 ezer eurót. Ami pedig a pumpa árát, sőt magát ezt a beruházást illeti, egy fűtési szezon alatt meg kell térülnie. Még elmondanám, hogy a víz eredeti foka megmaradt, 92-93 fok, a vízhozam fokozatosan csökkent 10,4 literről 7,6 literre. A geológusok szerint ez normális folyamat, különösen ilyen mély kút esetében. Ettől függtetlenül, ez is közrejátszott döntésünkben, és természetesen az, hogy tartani tudjuk a pénzügyi mutatókat, 10, illetve télen 15 liter vízhozammal.”

(bodnár gy.)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.