OROSZORSZÁG BEKEMÉNYÍTETT: Addig biztos nem lesz gáz, amíg az Európai Unió vissza nem vonja az országgal szembeni szankciókat

2022. szeptember 6. - 09:41 | Külföld

Hétfőn este a Kreml közölte, hogy amennyiben visszavonják az Oroszországot sújtó szankciókat, megindulhat a gáz az Északi Áramlat-1-en keresztül.

OROSZORSZÁG BEKEMÉNYÍTETT: Addig biztos nem lesz gáz, amíg az Európai Unió vissza nem vonja az országgal szembeni szankciókat
Fotó: TASR/AP

A történet előzménye az, hogy a Gazprom műszaki problémákra hivatkozva határozatlan időre leállította a gázáramlást a kulcsfontosságú vezetékein.

Pénteken még szivárgásra hivatkozva állították le a gázszállítást, most azonban első alkalommal Moszkva nyilvánvalóvá tette, hogy politikai eszközként tekint a gázszállításra.

„A gázszállítással kapcsolatos problémák a nyugati államok, köztük Németország és Nagy-Britannia által hazánkkal szemben bevezetett szankciók miatt merültek fel" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy telefonkonferencia során a Reuters szerint.

Peszkov hozzátette, hogy az Északi Áramlat-1-en azonnal folytatódhat az Európába irányuló szállítás, ha a szankciókat enyhítik.

Az Északi Áramlat-1 leállítása után már csak két, Európába földgázt szállító hálózat maradt. Az egyik Ukrajnán keresztül vezet, ott viszont a háború miatt lelassult a szállítás, a másik pedig a zavartalanul működő TurkStream, amely Törökországon keresztül látja el Európát.


(444.hu, Reuters)