Oroszország és Ukrajna is nagyot nézett Zeman javaslatára

Oroszország senkinek sem szándékozik fizetni a Krímért, kompenzációt sem kíván adni Ukrajnának a félszigetért, ahogyan azt Milos Zeman cseh elnök javasolta - jelentette ki kedden Leonyid Szluckij, az orosz alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke.

Oroszország és Ukrajna is nagyot nézett Zeman javaslatára
Fotó: AP

Zeman javaslatát az ukrán külügyminisztérium cinikusnak nevezte.

A cseh elnök Strasbourgban az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében kedden annak a véleményének adott hangot, hogy Ukrajna számára a Krím elvesztése "lezárt ügy", a kérdést pedig úgy lehetne rendezni, ha Moszkva fizetne a területért Kijevnek - pénzzel vagy kőolajjal és földgázzal.

"Milos Zeman cseh elnök nyilatkozata, amelyben lényegében kész tényként fogadta el a Krím csatlakozását Oroszországhoz, mindenképpen üdvözlendő. Ugyanakkor  az a javaslata, hogy Ukrajnának valamilyen formában kompenzációt kellene fizetnie, nem áll ki semmilyen kritikát" - mondta Szluckij újságíróknak. Hozzátette: "Oroszország senkinek semmit nem fog fizetni".
"A Krím nem lehet egyezkedés vagy alku tárgya. A félsziget egyesülése Oroszországgal  a lakosság közvetlenül akaratnyilvánítása alapján történt,  nem valamiféle adásvétel keretében" - szögezte le Szluckij.

Kedden az ukrán külügyminisztérium is reagált a cseh elnök nyilatkozatára, tiltakozását fejezve ki a javaslat ellen. 
A kijevi tárca szerint "a felvetés túllép a politika keretein, leplezetlen cinizmusnak minősíthető". "Ukrajna sosem fogja területét, értékeit vagy szabadságát áruba bocsátani" - hangsúlyozta az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatában.

MTI