Oroszország felével csökkentette a gázszállítást Szlovákiába, fennáll a veszélye, hogy teljesen elzárják a csapokat

2022. június 17. - 11:10 | Belföld

Oroszország értesítette a Szlovák Gázműveket (SPP), hogy péntekre a felével csökkentette a gázszállítást – nyilatkozta az ITAPA 2022 konferencián Richard Prokypčák, az SPP vezérigazgatója, aki szerint fennáll a kockázata, hogy teljesen leállítják a gázszállítást Szlovákia irányába, de a jelenlegi helyzet nem veszélyezteti a vállalat működését – írja a HN.

Oroszország felével csökkentette a gázszállítást Szlovákiába, fennáll a veszélye, hogy teljesen elzárják a csapokat
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

„A gázszállítás felével való csökkentése jelenleg nem érint minket. Dolgozunk azzal a valós kockázattal, hogy teljesen elzárják a csapokat” – mondta Prokypčák. Hozzátette, hogy az SPP-be érkező orosz gázszállítás már szerdán tizedével csökkent, csütörtökön pedig 34 százalékos volt a kiesés. Prokypčák szerint az SPP az új szerződésnek köszönhetően Németországon és Csehországon át az Északi-tenger felől szállít be gázt, emellett cseppfolyósított gázt (LNG) is kap.

„A célunk, hogy se a háztartásokat, se az ipart ne érintse hátrányosan” – tette hozzá Prokypčák, aki szerint a vállalat folytatja a tartalékok feltöltését, július 10-re pedig el akarják érni azt a szintet, hogy az ország átvészelhesse a következő fűtési szezont. Jelenleg az ország háromnegyed éves fogyasztásának megfelelő gáztartaléka van Szlovákiának.

A Gazprom vállalat ezen a héten jelentősen korlátozta a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken, amely a földgáz fő útvonala az Európai Unióba, és Németországon át vezet. Az oroszok azzal magyarázzák lépésüket, hogy késve érkezet vissza a berendezés, amit a német Siemens Energy vállalatnak küldtek javításra. Robert Habeck, német gazdasági miniszter politikailag motiváltnak nevezte a Gazprom lépését, a vállalatot pedig azzal gyanúsította meg, hogy bizonytalanságot akar ébreszteni, valamint növelni akarja a gázárakat.

Hétfő óta mintegy 70 százalékkal drágult az európai piacra szánt gáz ára, az alapanyagért most megawattóránként több mint 140 eurót kérnek.


(hnonline.sk)