Oroszország a szankciókkal sújtott olaj- és gázipari ágazatának túlélését Indiától reméli

2022. március 12. - 15:52 | Külföld

Oroszország beruházásainak bővítésére biztatja Indiát a szankciókkal sújtott olaj- és gázipari ágazatában, és jelezte szándékát arra, hogy kiterjesszék az orosz vállalatok értékesítési hálózatát Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában.

Oroszország a szankciókkal sújtott olaj- és gázipari ágazatának túlélését Indiától reméli
Fotó: Shutterstock

Oroszország gazdasága a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta a legsúlyosabb válsággal nézhet szembe, mivel a Nyugat súlyos szankciókat vezet be Moszkva ukrajnai inváziója miatt. Egyes nyugati szövetségesek pedig arra ösztönözték Indiát, hogy ítélje el Oroszország ukrajnai akcióit, miután Újdelhi tartózkodott az ENSZ-ben Moszkva - mint régi fegyverszállítója - elleni szavazáson.

"Oroszország Indiába irányuló olaj- és kőolajtermék szállításainak exportértéke megközelítette az egymilliárd dollárt, és egyértelmű lehetőségek állnak rendelkezésre ennek a növelésére" - mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az indiai orosz nagykövetség pénteken késő este kiadott közleménye szerint.

"Érdekünkben áll indiai befektetéseket fogadni az orosz olaj- és gázágazatban, valamint az orosz vállalatok értékesítési hálózatát bővíteni Indiában" - mondta Novak Hardeep Singh Puri indiai kőolaj- és földgázminiszternek.

Az Egyesült Államok a héten betiltotta az orosz kőolajimportot, Nagy-Britannia pedig közölte, hogy az év végéig fokozatosan megszünteti azt. Ezek a döntések várhatóan zavart keltenek majd a globális energiapiacon, ahol Oroszország a második legnagyobb nyersolajexportőr.

Az indiai állami vállalatok részesedéssel rendelkeznek orosz olaj- és gázmezőkben, hasonlóképpen orosz vállalatoknak is vannak indiai befektetései. A Rosznyeft például többségi részesedéssel rendelkezik az indiai Nayara Energy finomítóban. Néhány indiai vállalat orosz olajat is vásárol.

Oroszország arra számít, hogy a két ország folytatja az együttműködést az atomenergia békés célú felhasználása területén, beleértve a dél-indiai Kudankulam városában lévő atomerőmű új blokkjainak építését is - mondta Novak.

mti/para