Oroszország szerint a damaszkuszi rezsim már Szíria 85 százalékát ellenőrzi

A szíriai kormányerőknek már a polgárháborús közel-keleti ország területének 85 százalékát sikerült visszafoglalniuk - közölte kedden Alekszandr Lapin altábornagy, a Szíriában állomásozó orosz erők vezérkari főnöke a Latakia tartománybeli hmejmími orosz légitámaszponton újságírókkal.

Oroszország szerint a damaszkuszi rezsim már Szíria 85 százalékát ellenőrzi
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Szakértők szerint mindez a szíriai háborús helyzet jelentős változását jelzi, mióta 2015 szeptemberében Oroszország úgy döntött, hogy beavatkozik Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje oldalán, és légicsapásokkal támogatja a kormányerőket ellenzéki és dzsihadista fegyveres csoportok elleni harcában.

Lapin emlékeztetett: még az ország fennmaradó 15 százalékát, vagyis mintegy 27 ezer négyzetkilométer területet meg kell tisztítani a szélsőségesektől.

Ugyanakkor Damaszkusz másik szövetségese, a radikális síita Hezbollah mozgalom, élén Szajed Haszan Naszrallahhal az al-Akbar című lapban már győzelmet hirdetett a szíriai konfliktusban. Naszrallah a szíriai elnök ellenzékére utalva leszögezte: "a másik projekt útja kudarcot vallott, és most tárgyalni akarnak némi előnyökért". "Győztünk a szíriai háborúban, mindössze elszórt összecsapások zajlanak még" - emelte ki.

A szíriai hadsereg - vállvetve az Irán támogatását élvező síita milíciákkal, köztük a libanoni Hezbollah erőivel - az elmúlt hetekben kiűzte az Iszlám Állam terrorszervezet harcosait a központi Homsz tartományból, a libanoni határ mentén, s jelenleg az olajban gazdag, kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban harcol.

Az orosz altábornagy újságírókkal közölte azt is, hogy az iszlamisták ostromzára alól felszabadított Deir-ez-Zór városba Moszkva több mint 10 tonna humanitárius segélyt küldött.

Lapin elmondta, hogy az orosz légierő a dzsihadisták mintegy 180 katonai létesítményét rombolta le hétfőn a Hama tartománybeli Akerbat városának térségében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet állítása szerint Deir-ez-Zór tartományban vasárnap óta 69 civil esett áldozatul az Eufrátesz folyó nyugati partján fekvő egyik tábort ért orosz légicsapásoknak.

(MTI)