Oroszország védőernyőt húz a zaporizzsjai nukleáris tároló fölé

2022. december 18. - 08:49 | Külföld

Oroszország védőernyőt húz a használt nukleáris fűtőelemek tárolója fölé a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű területén, hogy megóvja a tüzérségi és dróntámadásoktól - jelentette be az orosz csapatok által kinevezett tartományi tisztségviselő szombaton.

Oroszország védőernyőt húz a zaporizzsjai nukleáris tároló fölé
Fotó: AP/TASR

A Vlagyimir Rogov által közzétett videófelvételen munkások drótok segítségével átlátszó vászonernyőt szerelnek fel több tucatnyi, körülbelül 5 méter magas betonhenger fölé.

"Ezek egyelőre a drónokról ledobott repeszgránátok és rögtönzött robbanóeszközök (IED) ellen nyújtanak védelmet, de később majd sokkal erősebb lesz" - tette hozzá Rogov.

A háború elmúlt tíz hónapja során a legnagyobb európai atomerőmű körüli fegyveres harcok egyre jobban növelték egy Csernobil-típusú nukleáris katasztrófával kapcsolatos félelmeket.

Kijev és Moszkva folyamatosan egymást vádolták az erőmű felelőtlen és veszélyes tüzérségi támadásaival, amelynek mind a hat reaktorát már korábban lekapcsolták.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón leszögezte: Oroszország továbbra is folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), amely igyekszik demilitarizált övezetet létrehozni a nukleáris létesítmény körül.

Mihail Uljanov, a NAÜ mellé akkreditált bécsi orosz állandó képviselő a TASSZ orosz hírügynökségnek szombaton aláhúzta: "valószínűleg túl korai még azt kijelenteni, hogy közeledünk a megállapodáshoz, és nem bocsátkoznék jóslatokba a tárgyalási folyamat lezárásának időpontjával kapcsolatban sem".

(MTI)