Oroszországi látogatása miatt került ciki helyzetbe Marek Krajčí

2020. július 5. - 11:30 | Belföld

Úgy tűnik, Marek Krajčí nem mondott igazat, mikor a parlamenti távolmaradását próbálta igazolni még 2017-ben, amikor Oroszországban járt választási megfigyelőként.

Oroszországi látogatása miatt került ciki helyzetbe Marek Krajčí
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

2017 szeptemberében Krajčí még ellenzéki képviselő volt, amikor meghívást kapott a szankcionált és bírált Oroszországba választási megfigyelőnek. Ezzel egyidejűleg a parlamentben is ülést tartottak, és hogy igazolja távolmaradását, kitöltött egy ívet arról, hogy milyen céllal megy Oroszországba, csakhogy azt írta még oda, hogy az Európa Tanács megbízásából - mutatott rá a Markíza.

Silvia Hudáčková, a parlamenten kívüli Spolu párt választási szakértője azonban figyelmeztetett, hogy ezzel kapcsolatban valami biztosan nem igaz. Először is az Európa Tanács nyilvántartásában 2017 szeptemberében semmilyen választás megfigyeléséről nem esik szó. A korábban szintén parlamenti képviselő Hudáčková szerint viszont tőle eltérően Krajčí nem volt az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése által delegáltak között sem.

A mostani egészségügyi miniszter a Markízának egy rövid magyarázatot küldött, mely szerint a demokráciáért és emberi jogokért felelős európai tanács küldte őt ki, mégpedig eléggé hamarjában, ezért sikerült neki rosszul feltüntetnie a szerv nevét, emiért elnézést kért.

2018-ban aztán már az orosz Állami Duma meghívására érkezett választási megfigyelőnek, az orosz média pedig nemzetközileg elismert szakemberként írt róla. Ezt követően felkerült az ún. álmegfigyelők listájára, melyet a demokratikus választásokért harcoló európai platform hozott létre.

Krajčí állítja, csak két alkalommal járt Oroszországban választási megfigyelőként, és mindkét alkalommal csak az útját térítették, szavai szerint más előnye ebből nem származott. Hozzátette, hogy ehhez hasonló meghívást a jövőben már nem készül elfogadni.

A szlovák külügyminisztérium is készül az üggyel foglalkozni hétfőn.

(Tvnoviny.sk)