Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt ismét meghívták a Nobel-díjak átadójára

2023. szeptember 1. - 19:19 | Külföld

A Nobel-díjakat átadó Nobel Alapítvány korábbi irányvonalán változtatva ismét meghívta a Nobel-díjak átadására Oroszország, Fehéroroszország és Irán diplomáciai képviselőit, akik tavaly nem vehettek részt az eseményen.

Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt ismét meghívták a Nobel-díjak átadójára
Illusztrációs felvétel (TASR)

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója közleményében kiemelte, hogy mivel "a globális trend miatt a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd visszaszorult", az alapítvány most ezzel szemben szélesebb körben küldte ki meghívásait, "hogy megünnepeljék és megértsék a Nobel-díjat és a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát".

A közlemény szerint a 2023-as Nobel-díjátadóra minden olyan országot meghívtak, amelynek diplomáciai képviselete van Svédországban és Norvégiában, valamint azokat a pártokat is, amelyek demokratikus választás útján jutottak be a parlamentbe. Mint írták: ez a megközelítés lehetőséget teremt rá, hogy "a Nobel-díj fontos üzenetei mindenkihez eljussanak", és ezt a gyakorlatot a jövőben az egész szervezetre kiterjesztik.

Tavaly az ukrajnai háború miatt Oroszország és Fehéroroszország diplomatái nem vehettek részt a fényűző Nobel-banketten és a díjátadón, és az Iránban kialakult és egyre súlyosbodó belpolitikai válság miatt az iráni nagykövet sem kapott meghívást.

A svéd parlamenti pártok többsége elégedetlenségének adott hangot a döntés nyomán. Ulf Kristersson miniszterelnök a svéd TT hírügynökségnek azt mondta, "ha saját hatáskörébe tartozna, nem hívná meg Oroszországot a díjkiosztóra, mert minden lehetséges területen szükségesnek tartja az ország nemzetközi elszigetelését", azt viszont nem közölte, hogy tervezi-e személyes részvételét az ünnepségen.

Marta Stenevi, a Zöld Párt képviselője úgy nyilatkozott, hogy "az orosz nagykövet társaságában nincs mit ünnepelni". Johan Pehrson foglalkoztatásügyi miniszter pedig az X közösségi oldalán azt írta, hogy "rendkívül meggondolatlannak tartja az alapítvány döntését".

A meghívót idén a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson is megkapta, aki azonban a Facebookon közölte, hogy "sajnos, azon a napon már más elfoglaltsága van", ezért nem vesz részt az ünnepségen.

Az idei Nobel-díjasok nevét október elején jelenti be az alapítvány, a díjátadót pedig minden évben december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják Stockholmban ahol az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei XVI. Károly Gusztáv svéd királytól veszik át az elismerést. A díjátadást mintegy 1200 meghívott részvételével gálavacsora követi.

A Nobel-békedíjat ugyanazon a napon Oslóban adják át.

MTI