Országos métabajnokságot rendeztek Szepsiben (+KÉPGALÉRIA)

2022. augusztus 30. - 09:30 | Régió

Tizenöt cserkészcsapat közel 200 cserkészével rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség augusztus utolsó hétvégéjén Szepsiben az Országos Métabajnokságot, amely minden évben nagy népszerűségnek örvend a cserkészek között. A hétvége megszervezését a helyi 12. sz. Bercsényi Miklós cserkészcsapat vállalta el, a rendezvény helyszínéül pedig a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont szolgált.

Országos métabajnokságot rendeztek Szepsiben (+KÉPGALÉRIA)
Fotók: szmcs archívuma

A méta egy hagyományos magyar népi ütős labdajáték, amelyet tájegységenként eltérő szabályokkal játszottak régen a gyerekek. Kell hozzá egy lapos faütő, egy labda, és ügyes játékosok: pontos ütés, hogy messzire szálljon a labda, erőnlét a futáshoz, valamint gyorsaság és kézügyesség a labda visszaadásához. A méta hasonló az amerikaiak kedvenc sportjához, a baseballhoz. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szinte újjáalakulása óta évente megrendezi a métabajnokságot, amely azóta sem veszített népszerűségéből.

A métabajnokságra idén is két korosztályban nevezhettek a csapatok: Kölök kategória (10-14 évesek) és Suhanc kategória (15-19 évesek).

A bajnokság végeredménye így alakult:

Kölök kategória:

  1. hely: 16. sz. Széchenyi István cserkészcsapat, Bős
  2. hely: 27. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Ipolyság és 11. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Egyházfa-Hegysúr közösen felállított versenycsapata
  3. hely: 5. sz. Szent Jakab cserkészcsapat, Nyékvárkony és 17. sz. II. Rákóczi Ferenc, Kassa cserkészcsapat közösen felállított versenycsapata

Suhanc kategória:

  1. hely: 27. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Ipolyság
  2. hely: 22. sz. Majer István cserkészcsapat, Kürt
  3. hely nem került kiosztásra

„Nagy öröm számunkra, hogy 5 év után újra Szepsiben szervezhettük meg a métabajnokságot. A nyár méltó lezárásaként jó idő, még jobb hangulat, nem utolsó sorban pedig sportszerű játék jellemezte a hétvégénket. Ezúton is gratulálunk a dobogós csapatoknak!” – fogalmazott Mártha Tamás a 12. sz. Bercsényi Miklós cserkészcsapat vezetője.


(para)