Országos szintű csoportos létszámcsökkentésről még nincs szó

2020. április 2. - 18:47 | Belföld

Márciusban összesen tíz tömeges elbocsátásról szóló bejelentés érkezett a munkaügyi központhoz. Összesen 1685 személy veszítette el az állását, 903 elbocsátás a Decodom céghez köthető. Erről Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter tájékoztatott csütörtökön.

Országos szintű csoportos létszámcsökkentésről még nincs szó
Illusztrációs felvétel (TASR)

A tárcavezető szerint ugyanakkor országos szintű csoportos létszámcsökkentésről egyelőre nincsen szó. „Március folyamán szinte egyáltalán nem csökkent a foglalkoztatottság, megmaradt a februári szinten. Ez mindenképpen jó hír” – emelte ki Krajniak, hozzátéve: a munkáltatók pozitívan reagáltak a kormány által tervezett intézkedésekre.

A miniszter azt is jó hírnek tartja, hogy csak tíz tömeges elbocsátásról szóló bejelentés érkezett. „A kormány, azon belül a gazdasági minisztérium velem együttműködve igyekszik megoldást találni a Decodom problémájára is, hogy a lehető legjobban érjen véget ez a történet, és hogy meg tudjuk menteni a munkahelyek nagyobb részét” – hangsúlyozta Krajniak.

Idén februárban a regisztrált munkanélküliségi ráta elérte az 5,05%-ot. A hónap folyamán 0,07 százalékponttal nőtt, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva 0,11 százalékponttal csökkent.

TASR