Országos tesztelés: Pozitív lett a teszteredménye az első körben? Mutatjuk, mi a teendő a karantén letelte után

2020. november 12. - 13:45 | Belföld

A napokban ér véget a házi karantén azok esetében, akik pozitív teszteredményt produkáltak az országos koronavírus-tesztelés első fordulójában.

Országos tesztelés: Pozitív lett a teszteredménye az első körben? Mutatjuk, mi a teendő a karantén letelte után
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A koronavírus-teszt negatív eredményét igazoló tanúsítvány, vagy a mentességi igazolás felmutatásának kötelezettsége azonban továbbra is érvényben van, egészen vasárnap (november 15.) 1 óráig. Erre Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője hívta fel a figyelmet csütörtökön.

A kézhez kapott tanúsítványon szereplő útmutató értelmében az antigén tesztelésen pozitív eredményt produkáló személyeknek kötelességük telefonon, e-mailben vagy SMS-ben értesíteni a kezelőorvosukat.

Amennyiben a COVID-19-pozitív személynél nem jelentkeznek a betegség tünetei a házi karantén alatt, tíz nap után elhagyhatja az otthonát. Ha jelentkeznek a tünetek, erről értesíteni kell a háziorvost, aki eldönti, hogy mi a további teendő.

Akinek véget ér a karantén, orvosi igazolással bizonyíthatja, hogy átesett a COVID-19 betegségen. Ezt a munkahelyén, illetve a szolgáltatóegységekben is elkérhetik. Elfogadható a mentességi igazolás is, tette hozzá a szóvivő.


TASR