Országos tesztelés: Szükség lesz a személyire, az eredményt pár percen belül megkapjuk

2020. október 30. - 15:55 | Belföld

Az országos COVID-19 tesztelés menete négy lépésből fog állni. Először igazolnunk kell magunkat a személyigazolványunkkal, majd a mintavétel következik. Ezek után egy váróterembe kell mennünk, ahol végül átvesszük a teszteredményt tartalmazó tanúsítványt. Erről a somzodpovedny.sk weboldal tájékoztatott.

Országos tesztelés: Szükség lesz a személyire, az eredményt pár percen belül megkapjuk
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A mintavételi hely előtt kétméteres távolságot kell tartani egymástól. A belépést előreláthatólag a rendőrség alkalmazottja fogja irányítani.

A mintavételi helyre való belépéskor először fel kell mutatnunk a személyigazolványunkat. Az erre kijelölt munkatárs kitölti a regisztrációs nyomtatványt, amelyhez egy sorszámot is hozzárendel.

Ezt követően egy zsebkendőt kapunk, amelybe ki kell fújnunk az orrunkat, illetve ki kell köhögnünk magunkat. Miután fertőtlenítettük a kezünket, szabaddá tesszük a száj és orrüreget, hogy az egészségügyi alkalmazott egy puha mintavételi pálcikával mintát vegyen az orrgaratunkból.

Ezt követően visszahelyezzük a védőmaszkot, és egy várakozásra kijelölt, fertőtlenített helyiségbe irányítanak. A teszt eredményére néhány percet kell várni.

Az egészségügyi dolgozó a regisztrációs számunk alapján fog bennünket szólítani, majd kiírja a teszt eredményéről szóló tanúsítványt. A tanúsítványt egy lezárt borítékban kapjuk meg, amely azokat az információkat is tartalmazni fogja, hogy mi a teendő pozitív, illetve negatív teszteredmény esetén.

Az országos tesztelés első körben most hétvégén (október 31-én és november 1-jén) valósul meg reggel 7:00 és este 22:00 óra között.


(TASR)