Országos tesztelés – vasárnap: Alacsonyabb érdeklődés mellett is jócskán átléptük a 3 millió tesztet, Matovičék elégedettek

2020. november 1. - 22:00 | Belföld

November 1-jén, vasárnap az országos tesztelés második napja zajlott Szlovákiában.

Országos tesztelés – vasárnap: Alacsonyabb érdeklődés mellett is jócskán átléptük a 3 millió tesztet, Matovičék elégedettek
Fotó: TASR

A tesztelés célja, hogy életeket mentsen az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány megfékezése által, illetve megakadályozza a kórházak összeomlását.

Az országos tesztelés első napján rengetegen döntöttek úgy, hogy leteszteltetik magukat. Többfelé órákat kellett várni, gyorsan fogytak a tesztek, az utánpótlás pedig néhol csak a késő délutáni órákban érkezett meg.

Jaroslav Naď védelmi miniszter a vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón bejelentette, az országos tesztelés első napján, szombaton 2 581 113 személyt teszteltek le. 25 850 teszt lett pozitív, ami egy százalék körüli arányt jelent.

Másnap Zuzana Čaputová államfő is kijelentette, kétségkívül sikeres volt a tesztelés első napja, és örül, hogy nem igazolódtak be a korábbi aggodalmai.

Vasárnap már jóval kevesebben voltak az egyes mintavételi pontoknál, a legtöbb helyen a délutáni és az esti órákra gyakorlatilag nullára csökkent a várakozási idő.

Jaroslav Naď védelmi miniszter vasárnap este közölte, déli 12 óráig átléptük a 3 milliót az elvégzett tesztek számában. A miniszter elmondása szerint a pozitívan tesztelt személyek aránya valamivel több, mint egyszázalékos, a pozitív tesztek száma pedig átlépte a 30 ezret. A vasárnapi pontos adatokról valószínűleg hétfőn tájékoztatnak.

Akárcsak szombaton, vasárnap is zökkenőmentesen zajlott a tesztelés, kisebb konfliktusokat és a duplán teszteltetőket leszámítva nem adódott súlyosabb probléma, amit oldani kellett volna.

Élő közvetítésünk a tesztelés második napjáról


(parameter)