Országszerte 108 helyen hirdettek rendkívüli helyzetet az időjárás miatt, orkán is tombolt! (FOTÓK)

2023. február 5. - 17:53 | Régió

Vasárnap délutánig 108 helyen hirdettek rendkívüli helyzetet az országban a havazás miatt. A mentőegységek óvatosságra intik a sofőröket, a hegyimentők pedig lavina veszélyére figyelmeztetnek.

Országszerte 108 helyen hirdettek rendkívüli helyzetet az időjárás miatt, orkán is tombolt! (FOTÓK)
Fotók: TASR - további fotókért kattints!

Zuzana Eliášová belügyminisztériumi szóvivő közölte, a čadcai régióban az egész járásra vonatkozik a rendkívüli helyzet, a többi régióban konkrét településekre, erről pedig a polgármesterek döntenek.

Hozzátette, az elmúlt napokban elsősorban az ország északi és északnyugati részén okozott fennakadásokat a havazás, többfelé megbénult a közlekedés, áramkimaradások voltak.

Szombaton háromszáz helyre riasztották a tűzoltókat, a legtöbbször Zsolna megyében volt szükség a segítségükre. Roman Mikulec belügyminiszter köszönetet mondott mindenkinek, aki terepen volt és segített a problémák elhárításában.

A hegyimentők lavinaveszélyre figyelmeztetnek, a síelőket arra kérik, ne síeljenek szabad terepen. Az elmúlt napokban bizonyos hegyvidékeken több mint 100-150 centiméternyi hó hullott, ez pedig a viharos széllel együtt fokozott lavinaveszélyt eredményezett.

A Chopok hegycsúcson a szél elérte az orkán erejét – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A mérőállomás adatai szerint vasárnap 14 óra után a légmozgás erőssége elérte a 121 km/órát.


(TASR)