Országszerte többfelé tiltakoztak a bíróságok bírái és dolgozói a Kolíková-féle bírósági térkép ellen (FOTÓK)

2021. október 13. - 13:58 | Belföld

Kerületi és járásbíróságok bírái és dolgozói tiltakoztak szerdán Mária Kolíková igazságügyi miniszter által felvázolt új bírósági térkép ellen.

Országszerte többfelé tiltakoztak a bíróságok bírái és dolgozói a Kolíková-féle bírósági térkép ellen (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A kora reggeli óráktól kezdve többen az igazságügyi minisztérium pozsonyi épülete előtt gyülekeztek, de más városokban is voltak megmozdulások Szlovákia-szerte.

A bírósági reformot ellenzők olyan feliratú transzparensekkel tüntettek, mint Stop a bírósági térképnek vagy Elég volt az ignorálásból. Egyúttal lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság szakszervezetének elnöke, Viera Habová a tüntetés kapcsán elmondta, nem látnak különbséget a bírósági térkép első és második javaslata közt – mindkettő a Pozsonyi Kerületi Bíróság eltörlését eredményezi.

„A bemutatott változások csak politikai döntések, nem az igazságszolgáltatáson belüli problémák megoldása, sem az észrevételeink elfogadása” – jelentette ki Habová, aki szerint a bíróságok reformján belül a konkrét bíróságokat kellene modernizálni, lecserélni a régi számítástechnikai eszközöket, valamint megújítani a rendszereket.

„Ezek azok az akadályok, amelyek fékeznek bennünket a gyorsaság, a modernizáció és a fejlődés szempontjából”- húzta alá.

A szlovákiai igazságszolgáltatásban dolgozók szakszervezetének elnöke, Ingrid Vrkočová elutasítja, hogy a bíróságok jelenleg nem működnek effektíven. Rámutatott a bíróságon dolgozók munkájának igényességére és a munkaerőhiányra.

„Ez egy igényes munka, sok dologról 24 órán belül kell dönteni, az emberek szidalmazzák a bíróságok dolgozóit” – emelte ki.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője, Pavol Adamčiak elmondta, jelenlétükkel az igazságügyi minisztérium előtt a bírák és a bíróság alkalmazottai arra akarnak rámutatni, hogy nem értenek egyet a minisztérium eljárásával az új bírósági térképhez fűződő észrevételek kiértékelésekor, szerintük ugyanis ignorálják az egyes bíróságok, a bírák és az alkalmazottak kéréseit.

Ugyancsak tüntettek a bírák és a bírósági alkalmazottak a Kassai Kerületi Bíróság épülete előtt – több mint százan adtak hangot elégedetlenségüknek az új bírósági térkép kapcsán. Nem látnak racionális okot a működő és felszerelt kassai bíróság felszámolására, ráadásul szerintük az átköltöztetése Eperjesre problémát jelentene az alkalmazottaknak és a tárgyaláson résztvevőknek is a beutazás szempontjából.

A ružomberoki járásbíróság előtt megközelítően 30-an tüntettek Stop a bírósági térképnek és Vége a bíróságnak = vége a járásnak? Ne engedjük! feliratú transzparensekkel. Emellett Čadcán, Topoľčany-ban és Námestovón is gyülekeztek az elégedetlen érintettek.

Az új bírósági térkép a kerületi és a járási bíróságok átszervezésével, valamint városi bíróságok létrejöttével számol Kassán és Pozsonyban. A járási bíróságok körzeteinek számát 54-ről 30-ra tervezik csökkenteni.

A tüntetésekre reagált Mária Kolíková igazságügyi miniszter is, aki azt állítja, új megoldásokat javasolt a bírósági térkép vitatott pontjaival kapcsolatban. Hozzátette, ezeket a bíróságok képviselői nem fogadták el, a bírósági térkép teljes tervezetének visszavonását követelik.

„Új alternatívákkal is előálltam, de nem volt igyekezet a további kompromisszumokról való párbeszédre. Minden erőfeszítésem ellenére nem volt tere a vitának. A bíróságok képviselőinek igyekezete arra irányul, hogy először legyen visszavonva a tervezet, majd ezután beszélhetünk újabb javaslatokról” – mondta Kolíková.

A miniszter nem érti, hogy az alkalmazottak miért tartanak a munkahelyük elvesztésétől, szerinte ugyanis megmarad minden egyes bírósági kirendeltség azzal, hogy nagyobbak lesznek a körzetek.


(TASR/para)