ŐRÜLET: Apró szálka nélküli kárászfélét tenyésztettek ki biológusok

2022. január 19. - 11:52 | Tech

Kínai biológusok génszerkesztéssel olyan új széleskárászfélét tenyésztettek ki, amelyben nincsenek a fogyasztását megnehezítő apró szálkák.

ŐRÜLET: Apró szálka nélküli kárászfélét tenyésztettek ki biológusok
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az új fajtát, amelyet a közelmúltban engedélyeztek, a Kínai Halászati Tudományos Akadémia (CAFS) alá tartozó Hejlungcsiangi Folyami Halászati Kutatóintézet kutatócsoportja fejlesztette ki - közölte kedden a Science and Technology Daily, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium újságja.

A pontyfélék családjába tartozó hal finom, ízletes húsa miatt közkedvelt. A széles kárásznak azonban sok apró szálkája van, amely könnyen megakadhat az ember torkán, és húsának ipari feldolgozását is megnehezíti.

A kutatócsoport több mint 1600 jelölt között találta meg azt a kulcsfontosságú gént, amely az izomközi szálkák kialakulásáért felelős, és génszerkesztési technológiával tenyésztette ki az új fajtát.

A kutatócsoport tavaly már egy olyan generációt tenyésztett ki, amely képes az új genetikai tulajdonságokat átadni az utódoknak, és ugyanolyan normálisan fejlődik, mint a közönséges ponty.

A Kínai Tudományos Akadémia szakértői szerint ez az előrelépés jelentős áttörést jelent a pontyfélék minőségének javításában. Reményeik szerint más, ehető édesvízi halak apró szálkáinak problémáját is meg tudják majd oldani, és ez nagy hatással lesz jövőbeli halfogyasztásra.


(MTI)

Címkék: kárász, Szalka, hal