Örülhetnek az önkormányzatok, Matovič szerint több pénzt kapnak, felesleges ijesztgetni

2022. június 30. - 16:42 | Belföld

Már egy teljes órája zajlott a pénzügyminisztérium csütörtöki sajtótájékoztatója, amikor felbukkant maga a miniszter, és elmondta, hogy hazugságon alapul az önkormányzatok riogatása, és nem kevesebb pénzt kapnak idén, meg jövőre, hanem éppenséggel többet. 

 

Örülhetnek az önkormányzatok, Matovič szerint több pénzt kapnak, felesleges ijesztgetni
Illusztrációs felvétel (TASR)

Igor Matovič már szerdán beharangozta, hogy valami jó hírt fognak bejelenteni a tárcájának mai sajtóeseményén, de aztán a pénzügyi tárca vezetője nem jelent meg a javarészt makroökonómiai elemzésekről szóló tájékoztatón.

Már egy órája zajlott az esemény, amikor Matovič felbukkant az újságírók előtt, és megnyugtatta az önkormányzatokat. A települések és a megyék ugyanis már egy ideje hangosan tiltakoznak az úgynevezett inflációellenes csomag parlamenti elfogadása miatt, mert szerintük az sokszázmillió euróval károsítja meg a költségvetésüket, tekintve, hogy az ő rovásukra növeli Matovič csomagja az úgynevezett adóbónuszt. Az önkormányzatok odáig mentek, hogy július 1-től tüntetéseket szervezne a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, mert a becslésük szerint a törvénymódosítások hatására jövőre 612 millió euróval kevesebb pénz folyik be az adókból az önkormányzatokhoz.

Csütörtök délután 15 után egyenesen Matovičtól tudhattuk meg, hogy ezek a számítások nem ülnek. Eszerint

az önkormányzatok bevétele idén és jövőre is nőni fognak, az adóbónusz elfogadása ellenére is. 2022-ben 150 millió euróval kapnak többet az eredetileg idén 3,44 milliárddal számoló - települések, és a jövőre tervezetthez képest is 74 millióval több forráshoz férhetnek hozzá.

"Nem igazak az ijesztgetések, hogy mennyivel lesz kisebb a bevételük" - szögezte le a sajtótájékoztatóra utolsó pillanatban "beesett" miniszter. Mindennek ellenére a szaktárca irányítója úgy látja, ha valamelyik önkormányzat így is nehéz helyzetbe kerül, készek annak segíteni.

A tájékoztató korábbi szakaszában elhangzott az is, hogy az állam idén másfél, jövőre pedig 2 milliárd euróval nagyobb adóbevételhez jut a tervezetthez képest. De mivel az infláció is meglódult - ami idén és jövőre is kétszámjegyű lesz - így az államnak megugranak a kiadásai is, például a nyugdíjak, a bérek és az energiaárak vonatkozásában. Emiatt tehát a megnövekedett bevételek nem teremtenek lehetőséget a nagyobb kiadásokra - jegyezte meg a pénzügyi politikával foglalkozó intézet vezetője, Juraj Valachy.

A sajtóesemény Matovič nélküli részében elhangzott egy érdekesség az Ukrajnából Szlovákiába menekült személyekkel kapcsolatban. A menekültek közül vagy tízezer ember nálunk vállal munkát, és ez - mivel rendesen fizetik az adót és a járulékokat - segíti az ország gazdasági növekedését is. Ők javarészt olyan állásokat töltenek be, ami a szlovákiaiak körében nem túl népszerű.

(sp)