Orvosok felmondása: a Központi Válságstáb a lehetséges „B tervről” tárgyalt

2022. november 21. - 16:31 | Belföld

A kormány érzi, hogy komoly probléma lesz, ha nem sikerül megegyezni az Orvosszakszervezettel (LOZ), és tényleg távozik a kórházakból 2100 orvos. A Központi Válságstáb a lehetséges egyéb megoldásokat vette sorra, majd az egészségügyi miniszter visszament tárgyalni az orvosokkal.

Orvosok felmondása: a Központi Válságstáb a lehetséges „B tervről” tárgyalt
Fotó: TASR

Az egészségügyi minisztérium javaslatára összeült ma a Központi Válságstáb is, amely a lehetséges megoldásokról tárgyalt arra az esetre, ha mégsem sikerül megegyezni az Orvosszakszervezettel (LOZ), és valóban távozik a kórházakból az a 2100 orvos, aki még szeptemberben nyújtotta be felmondását. A felmondási határidő november 30-án telik le. „A válságstáb mai ülésén csak arról beszéltünk, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha erre szükség lesz” – mondta a testület ülése után Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter sem volt bőbeszédűbb.

„Igyekszünk valamiféle B tervet kidolgozni arra az esetre, ha nem sikerül megegyeznünk. Én bízom benne, hogy a válságstáb újabb ülésére nem lesz szükség” – mondta az egészségügyi miniszter.

A kormány képviselői már ma is tárgyaltak a LOZ-zal, és a tárgyalások a válságstáb ülése után folytatódtak. Peter Visolajský, a LOZ elnöke hétfőn délben, a tárgyalás szünetében nem volt túl bizakodó. Habár a LOZ engedett a bérköveteléséből, a nyolcpontos követelési listájuk további pontjaihoz ragaszkodik. Ugyan a kormány képviselői korábban arról beszéltek, hogy a bérek kivételével mindenben egyetértenek, ma kiderült, hogy több pontot újra kell tárgyalni. Délelőtt csak az első pontról, a kórházak adósságmentesítéséről és a működési költségeik fedezetéről volt szó, a korábban kidolgozott szöveg nem tetszik a pénzügyminisztériumnak.

- lpj -