Orvost!: Az illiberális Orbán röghözkötöttségi őrületét nyúlja a magát libsinek tartó SaS

Ardamica Zorán | 2018. július 24. - 08:34 | Vélemény
Orvost!: Az illiberális Orbán röghözkötöttségi őrületét nyúlja a magát libsinek tartó SaS
Fotó: TASR - illusztráció

Kész diszkrimináció az elképzelés, amellyel a párt előállt. Azt szeretné, hogy a Szlovákiában végzett orvosok Szlovákiában maradjanak dolgozni, különben ki kell perkálniuk az ingyenes oktatásukat.

Nos, nézzük ezt a világnézeti / matematikai izét: Az állítólag libsi párt szerint az állam fizeti a tandíjat. Cáfoljuk:

nem, a tandíjat az állam csak továbbítja az adókból. Sulíkék filozófiája szerint kétkezi melósoktól kell pénzt elvonni, ill. az ő adójukból kell kifizetni ma a tanulás költségeit.

Ez is látószög kérdése: szerintem az orvostanhallgatók szülei már éppen elég adót fizettek ahhoz, hogy egy „szociális” államban a gyerekük „ingyen” tanulhasson.

Nem kell senkitől semmit elvenni.

Hozzáteszem, ha rend lenne például a hadsereg háza táján, akkor még több pénz maradhatna a rendszerben.

És a tisztelt javasló képviselők szerint ez nem diszkriminál más szakmákat… Most akkor, ha egy kőműves megy jó vagy jobb pénzért külföldre dolgozni, az miért ne fizesse ki a tanulmányait? Azt miért ne kössük röghöz? Miért ne kényszerítsük, hogy maradjon, vagy jöjjön vissza?

Az SaS szerint a külföldnek tanítjuk az orvosokat. Ez a látszat. De igazából a betegek számára tanítjuk őket. Vagy ha úgy tetszik, a közös Európának is. Amely például számunkra készít autót, vagy létesít „nekünk” autógyárat, hogy „nekünk” legyen munkahelyünk… És folytathatnám. Mintha az SaS a Marson élne szívesebben valami burokban.

Közel 6000 diák végzett 2010 és 2016 között, tehát átlag közel 1000 évente. Az illetékes minisztérium alig 30 betöltetlen orvosi helyről tud az országban (hallom a tévében, de én se hiszem)… Kevés az orvos? A statisztika szerint nem. Az viszont igaz, hogy a statisztikának ugyanígy nem lehet elhinni azt sem, amit kérdez, mint az ilyen pártnak, hogy liberális lenne. Elég kérni Losoncon egy időpontot a bőrorvoshoz… Nyugodtan lehetne több orvosunk, nem lenne luxus. Csakhogy a biztosítók nem fizetnek többet.

Kérdés: akkor hol is helyezkednének el a végzősök? Ha egyszer nincs miből fenntartani a helyeiket? Ha nem tudnak rendelőt nyitni, mert nem köt velük szerződést a biztosító? Vagy a fenntarthatatlanságig limitálja őket?

Mi abban az igazságos (és liberális), hogy elvegyük tőlük a jobb külföldi kereset lehetőségét?

Az SaS azon is agyal, hogy csökkenteni kéne a külföldi diákok arányát az orvosi karokon. Könyörgöm, amikor nincs szlovák egyetem a világ első 500-asában? (A külföldi diákok oktatása és az idegen nyelveken való oktatás is a mérés része, az SaS ötlete tovább rontana az egyetemek megítélésén.)

Vajon a külföldi munkavállalás bűn, hogy büntetni kell? Mert akkor kérem miszter Sulík pártelnököt, aki jelenleg már négy éve külföldön keresi a kenyerét, legyen szíves befizetni a diplomája „árát” az államkasszába. Ja, hogy ő Münchenben (is) járt közgázra? Akkor fizesse be a német államkasszába (is). Csak mert a szülei migránsok voltak… Vagy menekültek…

Vagy mit is mond erről az SaS?

Számoljunk: az orvosi kar 6 éves a legjobb esetben is. Ha utána öt év türelmi időt kap valaki (ezt javasolták), akkor az SAS-nál biztosan pontosan képesek kiszámolni, vajon 11 év múlva Losoncon hány bőrorvosra lesz szükség. És lesz-e akkor Füleken poliklinika, na meg ügyelet. Nos, ha erre képesek, akkor miért nem kaptak még matematikai Nobel-díjat?

Viszont ez esetben azt is képesek kiszámolni, hogy egy Svájcban elhelyezkedő orvos, aki tegyük fel, csak a 4000 ojrós minimálbért kapná (persze, nem ezt kapja), mennyi idő alatt lenne képes még az ottani árak mellet is az SaS vezetőinek képébe vágni a 13300 eurós tandíját. És hogy ez mekkora visszatartó erő lenne a röghöz vagy inkább röhögéshez kötésnél…

Az igazi visszatartó erő az lenne, ha a hazai kórházak és rendelők jól felszerelve, arányos biztosítási szerződésekkel, szakmai kihívásokkal és motivációval működnének, és az ember fia akár nővérként, akár orvosként, akár más munkakörben a tudásához, tapasztalatához és felelősségéhez mért fizetést kapná, ha alkalmazzák. Állítólag most az országnak jól megy, hát nem találgatni kell, hanem fejleszteni, beleértve a bérfejlesztést is.

Tudom, jönnek sorban a mindenféle választások és valamit be kell dobni a köztudatba, s mivel a párt ellenzékben van, sok eredménnyel nem dicsekedhet. De hogy ennyire beteg, demagóg ötlettel álljon elő? Akkor már azt is javasolhatták volna, hogyha kevés a medikus, csoportosítsák át arra a szakra a fazekasokat, mert azokra úgyse lesz már szükség. Vagy a nyeregkészítőket, mert azok tudnak bőrt hasítani és összeölteni, így már majdnem kész sebészek. Nem? Végül is nemzetgazdasági érdek! És ebben az országban a nemzetgazdaság mindenen felül áll, még az emberen is, a szabad mozgásán és munkavállalásán, a törvényesen biztosított „ingyenes” oktatásán, egyéni szabadságán. És egészségén.