Oscar-díj - A sokszínűség biztosításán melózik az amerikai filmakadémia

2020. június 13. - 14:32 | Kultúra

A jelöltségre való jogosultság új, sokszínűséget biztosító irányelveinek kidolgozására hozott létre bizottságot az Oscar-díjakról döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, amely emellett döntött arról is, hogy a jövőben 10 jelölt lesz a legjobb film kategóriájában.

A jogosultságra vonatkozó, a sokszínűség kívánalmát szem előtt tartó irányelvek által előírtakat teljesíteniük kell a filmeseknek, hogy alkotásaik esélyesek lehessenek az Oscar-díjra - olvasható a szervezet pénteki közleményében. Az új szabályokat az akadémia az Amerikai Producerek Céhével (PGA) együttműködésben dolgozza ki július végéig.

Egyik újítás sem befolyásolja már a következő, 93. díjkiosztó gálát, amelyet 2021. február 28-án rendeznek meg Los Angelesben. A 2022-es 94. Oscar-díjkiosztó gálán viszont már 10 jelölt lesz esélyes a legjobb filmnek járó díjra.

A filmakadémia az Oscar-díj története során több alkalommal változtatott a jelöltek számán a legjobb film kategóriájában. 2009-ben ötről tízre emelték, majd 2011-ben rugalmasabbá vált a szabály, a jelöltek száma 5 és 10 között változhatott, az elmúlt évben például 9 filmet jelöltek ebben a kategóriában. Az akadémia első éveiben 8 és 12 között váltakozott a jelöltek száma a fő kategóriában.

A szervezet - mint közleményében írja - elkötelezett a sokszínűség és a befogadó kezdeményezések új korszaka iránt, amely az Academy Aperture 2025 (Akadémiai Nyitás 2025) nevet kapta. Első fázisában, mely az elmúlt évben zárult, a 2015-ben kirobbant OscarsSoWhite-botrány kapcsán megfogalmazott kritikákra adott válaszokra koncentrált.

David Rubin, az akadémia elnöke szerint a szervezet teljesíti azt a célját, hogy 2020-ra megduplázza nőtagjai és a különböző kisebbségekhez tartozó tagjai számát. A 8000 főt számláló szervezetben 2015 és 2019 között a nők aránya 25-ről 32 százalékra emelkedett, a színesbőrűek aránya pedig már a múlt évre megduplázódott, 8-ról 16 százalékra nőtt. Az idei új tagok személyét a következő hónapban jelentik be.

"Miközben az akadémia tett lépéseket, tudjuk, sok munka áll még előttünk, hogy biztosítsuk az egyenlő lehetőségeket" - mondta Dawn Hudson, az akadémia vezérigazgatója. Mint hozzátette, sürgősen meg kell oldani ezt a kérdést, ezért módosítják - és folyamatosan felülvizsgálják - szabályaikat és eljárásaikat annak érdekében, hogy minden hang meghallgattassék és mindenkit megünnepelhessenek.

(MTI)