Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy mexikói ásatás leletein

2016. augusztus 13. - 12:36 | Tech

Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy Kr. e. 7. századi csontkövületen a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) kutatói.

"Nem csonkításról vagy deformálásról van szó, mint az ősi maja vagy egyiptomi kultúrában, sokkal inkább egy bonyolult eljárásról, ami fogászati szaktudást igényel" - foglalta össze Avto Gogichaishvili és Juan Morales, az egyetem régészeti szolgálatának kutatói.

A foggyökérkezelés, vagyis az endodontológia legrégibb európai bizonyítéka a 18. századból származik.

A Michoacan állambeli Cuitzeo-medencében folytatott egy heti ásatás után négy ember maradványait sikerült azonosítani, mindannyian - két férfi és egy nő - magzatpózban feküdtek, mindegyikük mellett egy-egy edény és egy-egy fiatal kutya maradványai.

Az egyik férfi 30-35 éves kora között halt meg. Fogsora közép-amerikai jellegzetességet mutatott, szemfogain vésés nyomai voltak. A bal felső szemfogon lévő lyuk azonban felkeltette az antropológusok figyelmét.

"A fogon képzett üreget megmutattuk fogorvosoknak, akik egyetértettek abban, hogy itt olyan beavatkozást végeztek, ami hasonlít a mai endodontológusok munkájához" - mondta Humberto Quiroz antropológus, a kutatócsoport tagja.

MTI/para