„Összecsinálnád magad, ha tudnád, mennyire átvilágítottam őket” – Kočner úgy érezte, markában tartja a politikusokat

További részletekről számolt be a Denník N napilap a Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner ellen benyújtott vádemelési javaslatból.

„Összecsinálnád magad, ha tudnád, mennyire átvilágítottam őket” – Kočner úgy érezte, markában tartja a politikusokat
Fotó: TASR

DenníkN napilap megszerezte a a Marián Kočner elleni vádemelési javaslatot – írtuk korábban. Mint ismert, Marián Kočner vállalkozót Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának megrendelésével gyanúsították meg múlt héten.

A napilap által megszerzett dokumentumból kiderül, Kočner mely politikusokkal állt kapcsolatban, valamint arra is fény derül, hogy valójában mennyire volt baráti a viszonya a Penta főnökével, Jaroslav Haščákkal. Kočnernak nem okozott problémát arról beszélni, hogy ellenségeinek likvidálása számára a megoldás. Zsuzsovával összejátszott, sőt, beavatta őt a legtitkosabb ügyeibe, és feladatokat is kapott: csapdába kellett csalnia minél több befolyásos férfit, hogy később Kočner zsarolhassa őket, amikor már szorul a nyaka körül a hurok.

A napilap további részletekről számolt be a rendőrségi dokumentumból. A vádemelési javaslat szerint Kočner a cikkei miatt ölethette meg Kuciakot, amelyeken dolgozott.

„Veszélyeztették Marian Kočnert a büntetőjogi síkon, a gondtalan vállalkozásban, és nem utolsó sorban ezek a témák rontottak a hírnevén, ami nem fért bele egy új politikai párt, a Cieľ (cél) megalapításához, amellyel belépett volna a politikai életbe” – írta a nyomozó a javaslatban.

Kočner több üzenete is – amelyeket ismerőseinek, barátainak küldött – alátámasztják, hogy gyűlölte Kuciakot.

A lap szerint Andruskó Zoltán vallomásában az állt, hogy a Kuciak-gyilkosság után egy ideig csend volt, nem sokkal később azonban Alena Zsuzsová előállt azzal, hogy el kell tenni láb alól a főügyész helyettesét, Peter Šufliarskýt, mert pénzzel már nem tudták elintézni azt, amit akartak. Helyére pedig más ügyészt akartak, aki együttműködött volna velük.

Azt nem tudni biztosra, hogy kit akart Šufliarsky helyén látni, tény azonban, hogy Kočner baráti kapcsolatban volt az egykori főügyésszel, Dobroslav Trnkával, valamint Ladislav Tichývel, aki Trnka korábbi helyettese volt.

A dokumentum szerint Kočner 2017 novemberében azt írta Tichýnek, hogy abban az évben már 200 ezer eurót invesztált az újságírókba:

„Összecsinálnád magad, ha tudnád, mennyire átvilágítottam őket. Tudom, ki kit b…, ki buzi, alkoholista, erőszakos. Fotóval és videodokumentációval”

– írta Kočner, és hasonló üzeneteket küldött még más befolyásos személyeknek. A vádemelési javaslat szerint kommunikált például Jaroslav Haščákkal, Ivan Lexával, Peter Tóthtal, Norbert Bödörrel, Martin Glváčcsal, Boris Kollárral és Peter Šufliarskýval is.

A lap szerint néhány nappal azután, hogy Robert Kaliňák március 13-án lemondott a belügyminiszteri fukcióról, Kočner ezt írta Glváčnak:

„Nos, ha belügyminiszter leszel, akkor jó.” Glváč erre azt felelte, hogy neki erre nincs idegzete, de Kočner bízott a képességeiben: „Menne neked, megtalálnád Kuciak gyilkosait is. Te csak miniszter lennél, én pedig az egészet megszervezném, hogy jó legyen” – írta.

Glváč a közösségi oldalán reagált a cikkre, mint írja, nem kételkedik a Denník N rendeltetésében, sőt felveti, hogy a lap ezzel akarja elterelni a figyelmet az elnökjelölt, Zuzana Čaputová ügyvédi praxisával kapcsolatos állítólagos csalásról.

A dokumentációban megemlítik a Gorilla-felvételt is, amely eredetileg Trnka birtokában volt, két másik személy viszont lemásolta, és a Penta főnökét zsarolta vele. Kočner azonban korábban állítólag egymillió euróért eladta a felvételt Haščáknak, és azt állította neki, hogy ez az egyetlen példány.

A vádemelési javaslatban a nyomozó azt írja, Ján Kuciak újságírói munkája miatt valós veszély fenyegette Marian Kočnert, hogy súlyos büntetéseket kap, illetve akárcsak Ladislav Bašternák esetében, aki visszafizetett több mint kétmillió eurót az államnak, Kočner is tudatosította, hogy minimum anyagi veszteség érheti, rosszabb esetben pedig akár börtönbe is kerülhet.


(DenníkN/para)