Összeesküvés-hívők ülnek a legmagasabb állami posztokon

Lukáš Machaláról, a nemrégiben kinevezett új oktatásügyi államtitkárról már ismert, hogy egy rakás konspirációs elméletet oszt be a Facebook-oldalán, de nem ő az egyetlen híve az összeesküvés-elméleteknek, aki magas rangú állami posztot tölt be.

Összeesküvés-hívők ülnek a legmagasabb állami posztokon
Robert Fico (Fotó: TASR)

Machala blogjában megtalálni olyan kijelentéseket, miszerint a bevándorlási krízis az eredeti európai nemzetek kiirtására tett igyekezetet jelenti, vagy hogy "a fehér európai nőket feláldozzák a multukulturalizmus oltárán", emellett az is, hogy a fiatal muszlimuk azért jönnek Európába, hogy itt az őshonos európaiakkal harcoljanak, az európai nőket pedig zsákmánynak tekintik.

Lukáš Machalát a múlt héten nevezték ki az oktatásügyi minisztérium államtitkárává, emellett Andrej Danko (SNS) házelnök tanácsadója.

Korábban olyan bejegyzés is szerepelt a Facebook-oldalán, melynek tartalma az illuminátusok eskütétele, illetve a harmadik világháborúra való felkészülés volt. 

Annak ellenére államtitkár lehetett az oktatásügyi minisztériumnál, hogy a diákok által szervezett korrupcióellenes felvonulások mögött is valamiféle államellenes összeesküvést sejt.

Az egyébként erőszakmentes, békés tüntetést Szlovákia majdanizációjának nevezte, és véleménye szerint ez valamiféle hazaáruló, szlovákellenes civilek műve.

SME próbálta elérni Machalát, aki viszont nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Nos, az állami szervek közül az Országos Rendőrkapitányság első emberéről, Tibor Gašparról is elmondható, hogy bizonyos összeesküvés-elméletek híve, idén januárban ugyanis az ő aláírása is szerepelt egy nyilatkozaton, melyet az Informális Gazdasági Fórum, Gazdasági Klub elnevezésű szerveződés adott ki.

Ebben az áll, hogy a migrációs krízis politikailag és mediálisan megszervezett konfliktus az európai társadalommal. 

Gašpar erről azt mondta akkor, hogy csak rá szeretett volna mutatni a téma komolyságára.

Ugyanezt a nyilatkozatot aláírta Jozef Masarik, a Komenský Egyetem Matematikai, Fizikai és Informatikai Karának dékánja. Ő a Denník N-nek adott interjújában arra utalt, hogy a migrációt olyasvalaki szervezi, aki szeretné lassítani az európai fejlődést, és hogy Európa meghatározó "játékossá" váljon a nemzetközi porondon.

A múltban Robert Fico is szeretett ilyesmikre hivatkozni.

Amikor például 2008-ban a Fair-Play Szövetség rámutatott, milyen gyanús ingatlanbérlések köthetők a Smerhez a pozsonyi belvárosban, Fico azt kezdte hangoztatni, hogy a civil szervezet Soros György pénzéből kritizálja a kormányt.

Fico volt az, aki a 2014-es elnökválasztási kampány során azzal gyanúsítgatta Andrej Kiskát, hogy a szcientológiai egyház tagja. Ehhez képest egy állami szervezet, Az Értékpapírok Központi Letétjének élén olyan személy, Martin Wiedermann áll, akinek cége több szcientológiával foglalkozó domain tulajdonosa.

Sorossal riogat Štefan Harabin is, aki szerint a milliárdos muszlim Európára törekszik.

(SME)