Összefogás: Bugárnak fontosabb a Smer, mint a magyar egység

2019. november 1. - 10:23 | Belföld

"Az Összefogás mozgalom sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Híd számára fontosabb a maffiaállamot működtető Smerhez és a Robert Ficóhoz való ragaszkodás, mint a közös magyar indulás" - reagált az Összefogás a Híd csütöröki döntésére, amely szerint Bugárék nem tárgyalnak tovább az ötpárti együttműködésről.

Összefogás: Bugárnak fontosabb a Smer, mint a magyar egység
Fotó: Facebook

A mozgalom szerint a csütörtöki megbeszélés során senkit sem tessékeltek ki a tárgyalóteremből, az egyeztetés azért szakadt meg, mert a Híd nem volt képes kimondani, hogy számára 2020 márciusától nem lehet partner a Smer. "A tárgyalófelek felajánlották, hogy amennyiben a Híd keddig változtatni tud véleményén, akkor visszavárják és tovább tárgyalnak a közös indulás egyéb sarkalatos pontjairól és prioritásairól. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Híd lemond erről a lehetőségről és nem akar magyar egységet teremteni" - áll a mozgalom hivatalos közleményében.

„A Híd történelmi esélyt kapott, amelyet felelőtlenül eldobott. Részben jóvátehette volna 2016-os hibáját, amelyért saját választói is kritizálták, elhatárolódhatott volna a kočneri maffiaállamot működtető Smertől. Ehelyett a végsőkig hűséges marad Robert Fico pártjához, ahelyett, hogy a közös magyar jövőt építené”

– fogalmazott Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Az Összefogás szerint a politikában fontosabbak az alapértékek, mint a személyi érdekek. A Smerrel való közös kormányzást nemcsak a szlovák, de a magyar demokraták számára is vállalhatatlannak tartja.

"A magyar egység megteremtése lehetőséget nyújtott a Hídnak arra, hogy az utolsó utáni pillanatban elszakadjon a Smertől, ám érthetetlen okokból még a koalíciós szerződés lejárta után, az SNS elnöke és a smeres kormányfő sértő kritikái után is inkább kitart bukott és az őt folyamatosan megalázó partnere mellett. Az Összefogás választási listája nyitott mindenki számára, aki elfogadja alapértékeinket" - áll a közelményben, amelyben a mozgalom felszólítja "a Híd demokratikus érzelmű, becsületes tagjait és tisztségviselőit, hogy fontolják meg csatlakozásukat a közös magyar egységhez".

Az öt magyar párt, az MKP, a Magyar Fórum (MF), az Összefogás, az MKDSZ és a koalíciós Híd képviselői csütörtökön újra találkoztak. Az ötpárti tárgyalást azután függesztették fel, hogy nem sikerült megegyezni a Smer-SD párttal való választások utáni együttműködés kizárásáról.

Solymos László, a Híd tárgyalódelegációjának egyik tagja ezzel kapcsolatban csütörtökön jelezte portálunknak, hogy lehet azt, amit az MKP-sok jeleztek a tárgyalások során, hogy most azonnal zárjuk ki a Smert a későbbi lehetséges partnerek közül. De akkor ugyanez legyen érvényes Igor Matovičra is, hiszen az OĽaNO vezetője ott ártott nekünk, ahol csak tudott, a nyelvhasználati kérdésnél, a kulturális alap létrehozásánál, vagy a kettős állampolgárság kérdésének kezelésénél."

"Mi azt mondtuk, hagyjuk a döntést a választások utánra. Akkor majd együtt határozunk, konszenzusra jutunk, kivel vagyunk hajlandóak kormányozni. Mert teszem azt, egy Smer-SNS-Sme rodina kormány, amit hátulról Kotlebáék támogatnak, az sem vezetne jóra. Emlékszünk még a Smer – HZDS – SNS felállásra, ahhoz lenne ez hasonlatos. A valódi cél nem az, hogy bekerüljünk a parlamentbe, hanem az, hogy a magyarok a kormányon legyenek. Ez a vezérelv. Onnét lehet kisiskoláinkat megmenteni, támogatásokat jelentő kulturális alapunkat létrehozni, nyelvhasználati pozíciónkat erősíteni." - véli Solymos.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke már bejelentette: az MKP, az MF és az Összefogás közös jelöltlistát állítanak a jövő évi parlamenti választásokra. „Az Összefogás megteremti a közös lista jogi feltételeit, és felveszi a Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť nevet” – közölte Simon.

Az Összefogás már kérvényezte a belügyminisztériumtól a névváltoztatást.


Kapcsolódó cikkek:

A Hídon kívüli magyar pártok elutasítják az együttműködést a Smerrel, Bugárék viszont akkor az OĽaNO-t is kizárnák

Akik bíztak a közös listában, azok csalódni fognak - véli Solymos László, a Híd minisztere


-para-