Összefogott a két férfi, hogy megöljék egyikük lányát, hétfőn megkezdődött az ügy bírósági tárgyalása

2022. március 21. - 18:40 | Belföld

Hétfőn megkezdődött a tárgyalás a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt annak a két brit állampolgárnak az ügyében, akik a vád szerint meg akarták gyilkolni egyikük lányát. A vádiratban az áll, hogy azért akarták megölni a lányt, mert szégyent hozott a családra és meggyalázta az iszlám vallást. A gyilkosság előkészítésével Mohammed G. P.-t és unokatestvérét, Darya K. S.-t vádolják, mindkét férfi afgán származású. A két férfi tagadja a bűnösségét. 

Összefogott a két férfi, hogy megöljék egyikük lányát, hétfőn megkezdődött az ügy bírósági tárgyalása
Illusztrációs felvétel (Pexels)

A vádiratban az áll, hogy a két férfi szerint a lány meggyalázta családját és a vallását azzal, hogy elköltözött a családjától, majd Ausztriában, később Szlovákiában élt, és egy zsidó vallású férfihoz ment feleségül. Elhagyta az iszlám hitet, más vallást vett fel, és pornográf tartalmú filmeket készített. A becsületgyilkosságot 2018 augusztusa óta tervezték.

A két férfi többször is Szlovákiába utazott, hogy információkat szerezzenek a lányról és előkészítsék a meggyilkolását. Apja, Mohammed G. P. 30 ezer eurót ígért a gyilkosságért egy másik férfinak. „Ezt az összeget akkor adta volna át, ha látta a lánya meggyilkolásáról készült videófelvételt" - közölte a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

Mohammed G. P. azt állította, hogy a lányát fogva tartja és bántalmazza egy szervezett bűnözői csoport, ő pedig azért utazott többször is Szlovákiába, hogy megmentse. A vádlottak azzal védekeznek, hogy helytelenül fordították le a nyomozati iratokban szereplő kommunikáció tartalmát. „Be fogom bizonyítani, hogy a vádak alaptalanok" - jelentette ki Mohammed G. P. Szerinte a vádirat nem tartalmaz bizonyítékot arra, hogy meg akarta volna ölni a lányát.

A másik vádlott, Darya K. S. a bíróságon azt mondta, csupán kirándulni volt a fiával Szlovákiában, és kifogásolta, hogy a fiának nem tették lehetővé, hogy vallomást tegyen. „Inkább végezzenek ki, mint hogy így gyötörjenek” - jelentette ki, hozzátéve, hogy már 30 hónapja van vizsgálati fogságban. Szerinte az egész vád koholmány és azt állítja, a sértettet, Khadija Cohent egész életében csak egyszer látta.

„Amióta a feleségem 2013-ban elhagyta Londont, tisztában voltunk vele, hogy mi vár ránk. Tudtuk, hogy üldözni fogják és meg akarják majd ölni. Tudjuk, mi az a becsületgyilkosság” - jelentette ki David Cohen, a sértett férje. Hozzátette, hogy a vádlott, Mohammed G. P. előre figyelmeztette a lányát, hogy ha elmegy otthonról, üldözni fogják és megölik. Miután a férfi vizsgálati fogságba került, ezek a fenyegetőzések megszűntek.

TASR