Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök - ezért érdekli őket annyira a műanyag a tengerben

2020. március 10. - 07:57 | Tech

Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök, ezért vonzza a műanyag szemét az állatokat a tengerben.

Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök - ezért érdekli őket annyira a műanyag a tengerben
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Joseph Pfaller, a Floridai Egyetem kutatója és munkatársai a Current Biology című szaklapban számoltak be eredményeikről, amelyek szerint a tengeri teknősök ugyanúgy reagálnak a mikroorganizmusokat és más élőlényeket magukra gyűjtő műanyag szagára, mint a táplálék illatanyagaira.

"Ez arra utal, hogy a teknősöket nemcsak a műanyag szemét kinézete, hanem a szaga is vonzza"

- mondta Pfarrer.

Egyre több teknős pusztul el azért, mert megeszi a tengerekben felhalmozódó műanyag szemetet vagy beleakad. Eddig a kutatók abból indultak ki, hogy az állatok kinézet alapján keverik össze a szemetet a prédájukkal, például a műanyag zacskóról azt hiszik, medúza.

A tudósok 15 fiatal, fogságban nevelt álcserepesteknőst (Caretta caretta) tettek ki különböző szaganyagok hatásának és megfigyelték viselkedésüket. A szagokat egy kis csövön vezették egy kis medence fölé. Az illatanyagok között volt hal és garnéla szaga, és olyan műanyag szaga is, amelyen mikrobák, algák, növények és kisállatok telepedtek meg. A kontrollillatok között deionizált víz és tiszta műanyag is szerepelt.

A teknősök a kontrollszagokhoz képest háromszor hosszabb ideig tartották kint orrukat a vízből, amikor a tudósok a táplálék vagy az élőlényekkel lakott műanyag szagát vezették a medence fölé.

"Meglepődtünk, hogy a teknősök ugyanolyan intenzitással reagáltak a mikrobák, algák, növények és kisállatok által lakott műanyagok szagára, mint a táplálékéra"

- mondta Pfaller.

A következőkben a kutatásoknak azt kell felfedniük, a műanyagokon milyen vegyületek vezetik félre a teknősöket.

(MTI)

Címkék: műanyag, teknősök