Ősszel jöhet az újabb COVID-hullám, de gyengébb lesz az eddigieknél, korlátozásokra sem kell számítani

2022. augusztus 15. - 17:54 | Belföld

A június elején indult – eddig – utolsó COVID-hullám már lecsengőben van, de ősszel sem maradunk majd COVID nélkül, állítják szakemberek. A várhatóan szeptemberben-októberben kezdődő hullám azonban a nyárinál is enyhébb lehet, pontosabban kevésbé tölti majd meg a kórházakat.

Ősszel jöhet az újabb COVID-hullám, de gyengébb lesz az eddigieknél, korlátozásokra sem kell számítani
Fotó: TASR

Habár július vége-augusztus eleje óta csökken mind a fertőzöttek, mind pedig a kórházban kezelt COVID-betegek száma is. A csúcson mintegy 1000-100 fertőzöttet mutattak ki naponta a PCR tesztek, mintegy 30-50 százalékos pozitivitás mellett. A kórházakban közel 650 beteget ápoltak, közülük 10-20-an szorultak lélegeztetőgép segítségére, az áldozatok napi száma nem haladta meg a tízet. Összehasonlítva: a februári hullám csúcsán még több mint 2700-an voltak kórházban, naponta csaknem százan szorultak gépi lélegeztetésre, és a napi áldozatok száma is csaknem 50 volt.

A fertőzés védettséget is ad

Az Adatok Pátosz Nélkül (Dáta bez pátosu – DBP) adatelemző csapat adatai szerint augusztus végéig továb fog javulni a helyzet. „A nővérek, alkalmazottak és a tanárok is visszatérnek a munkába, az iskolaév elején kevesebb lesz közülük betegszabadságon” – állítja Ivan Bošňák, DBP elemzője. Szerinte a jelenlegi hullámnak – amellett, hogy gyorsan és kevesebb áldozattal járt – van még egy előnye: a lakosság nagy részét átfertőzte.

„Az Omikronnak ez a változata csaknem a lakosság felét eléri – állítja Bošňák. – Ez úgy is működhet, mint egy booster az őszi/téli hullám előtt.”

Mikor jön a következő hullám?

Elemzők egyelőre nem merik megjósolni, hogy mikor indulhat a következő hullám, de a jövetelére számítani kell. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) is csak annyit tud mindani, hogy várhatóan az elsőként Indiában kimutatott Omikron-változat lehet az elindítója.

„Az emberek túlnyomó többsége azonban már rendelkezik valamilyen védettséggel az oltásnak vagy a fertőzés átvészelésének köszönhetően” – állítja Peter Sabaka, Pozsonyi Egyetemi Kórház infektológusa. – Az így megszerzett védettség jelentős mértékben véd a súlyosabb lefolyástól és bizonyos mértékben a megfertőződéstől is.”

Sabaka szerint az őszi hullámot várhatóan kiváltó vírusváltozat okozta betegség sem jár majd súlyosabb tünetekkel, mint amit a nyári hullám során tapasztaltunk.

Nem lesznek komolyabb korlátozások, gyógyszer is van

A Közegészésgügyi Hivatal nem készül komolyabb intézkedésekkel az őszre. Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint nem lesznek országos korlátozások. „Jelenleg már teljesen más a helyzet, mint a járvány kezdetén volt” – magyarázta a Sme napilapnak Mikas, hogy miért nem kell már korlátozásokra készülni. Ő is a lakosság magas védettségi szintjét említette, amit egyrészt az oltásokkal, másrészt pedig a betegségen való áteséssel szereztek meg az emberek. Szeptember végén érkezhet meg a kifejezetten Omikron-elleni védőoltás, az egészséges emebereknek azt tanácsolják, hogy várják meg azt változatot. Az idősebbeknek és az immunhiányosoknak azonban nem érdemes várniuk, a jelenleg rendelkezésre álló vakcinával is beoltathatják magukat.

Emellett már rendelkezünk a betegség kezelését segítő gyógyszerekkel is.

Augusztus elején kaptunk 4 ezer, a napokban pedig újabb 21 ezer doboz Paxlovidot, ami jelenleg az egyik leghatékonyabb vírusellens készítmény.

A gyógyszert a 60 évesnél idősebbek illetve az immunhiányos betegek esetében alkalmazzák. Jelenleg még csak pozitív PCR-teszt esetén írharják ki az orvosok, augusztus végén azonban már elég lesz a pozitív - de tesztelőőponton elvégzett - antigén teszt is.

A tisztifőorvos szerint a jelenlegi intézkedéseket azért megtartják, vagyis a kórházakban, szociális intézményekben és a gyógyszertárakban kötelező marad a maszk, de például a tömegközlekedésben nem írják majd elő a maszkviselést. Mikas azonban továbbra is javasolja az önkéntes maszkviselést azokon a helyeken, ahol nagyobb tömegre kell számítani.

Korlátozásokra az oktatásban sem kell számítani, erről Branislav Gröhling oktatási miniszter beszélt a napokban.

Nem lenne már értelme a lockdownnak

Richard Kollár adatelemző matematikus szerint a jelenlegi és a következő hónapokban várható vírusváltozatok esetében nem is lenne sok értelme a korlátozásoknak.

„A tömegrendezvények korlátozása, a lockdown egyéb változatai a járvénynak ebben a szakaszában nem lennének hatékonyak, kivéve olyan szélsőséges szigor esetén, mint amit Kínában alkalmaznak” – jelentette ki Kollár.

Szerinte a fertőzés terjedésének gyorsaságát ugyan fékeznék, de a fertőzöttek összlétszámát nem csökkentenék. „Ha nem fenyeget az egészségügyi rendszer túlterhelése, akkor az intézkedések hatékonysága nagyon alacsony lenne” – véli Kollár. Ő ezért is tartja elfogadhatónak, hogy Európában és az USA-ban jelenleg nem alkalmaznak megszorításokat.

„Most tehát jó augusztusra és szeptemberre számítunk, talán még az október is elfogadható lesz” – véli Kollár.

Azt újabb hullámot azonban szerinte sem tudjuk elkerülni. „Most még nem látunk messzebb, a következő hullámra nagy valószínűséggel a hagyományos vírusos időszakban kell számítani, vagyis bizonyára nem fogjuk elkerülni” – jelentette ki az elemző.

- lpj, Sme -