Ősszel többször is büntetést szabtak ki az ollétejedi gumifeldolgozóra

2018. április 12. - 16:12 | Régió

Közigazgatási eljárás keretén belül a vízügyi és a levegővédelmi törvény előírásainak megsértéséért is büntetést szabtak ki az ősz és a tél folyamán a DRON Industries társaságra. Az egyik esetben még nem jogerős a döntés.

Ősszel többször is büntetést szabtak ki az ollétejedi gumifeldolgozóra
Fotó: Paraméter-archív

Érdeklődtünk a Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó Környezetvédelmi Felügyelőségnél (SIŽP), mikor tartottak legutóbb ellenőrzést a társaságnál, amelyről az ollétejedi lakosok úgy tartják, hogy a forrása lehet annak a kellemetlen bűznek, ami miatt többen rendszeresen fejfájásra, hányingerre panaszkodnak.

Az SIŽP weboldalán ugyanis a legutóbbi információ egy tavaly júliusi ellenőrzésről szól, mely szerint a pozsonyi szervük ellenőrizte a levegőről szóló törvény rendelkezéseinek betartását, de nem találtak szabálysértéseket. Az ott olvasható információ szerint 2012-ban, 2014-ben és 2015-ben is büntetést róttak már ki a cégre a hulladékgazdálkodás kapcsán elkövetett vétségek miatt.

Mostani érdeklődésünkre Ing. Anna Benčeková állami tanácsadó osztotta meg a SIŽP állásfoglalását. Eszerint a SIŽP pozsonyi hatósága szeptember 28-án és október 12-én is ellenőrzést tartott a DRON-nál, ekkor a vízvédelmi törvény rendelkezéseinek betartását vizsgálták. Az ellenőrzés november 28-án zárult, és az eredménye az lett, hogy a cég nem a törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli a szennyezőanyagokat és a víz felhasználását, emiatt pedig közigazgatási eljárás keretén belül büntetést szabtak ki rá. A vizsgálat eredményeit nem részletezték.

Hasonlóképp szeptember végén vizsgálódott a cégnél a SIŽP zsolnai hatósága, mely pedig a levegőről szóló törvény betartását ellenőrizte. A vizsgálat idén január 19-én zárult, és ugyancsak törvénysértéseket tártak fel, ami közigazgatási eljárást vont maga után, annak végén pedig újabb bírságot róttak ki a társaságra. Ez ellen viszont a társaság fellebbezést nyújtott be, a fellebbviteli eljárás pedig még nem zárult le.

Hogy milyen előírásokat sértettek meg, illetve mekkora büntetést róttak ki a cégre, azt nem részletezték.

A felügyelőség állásfoglalásában leszögezi, hogy ők nem végeztek semmilyen méréseket a légszennyezést illetően a cég közelében. „A felügyeletnek a törvény szerint nem tartozik a hatáskörébe a levegő minőségét érintő monitoring elvégzése, ellenben meghatározott légszennyező anyagokat illetően emissziós limitek betartását ellenőrzi, amihez rendelkezik megfelelő technikai felszereltséggel és akkreditációval” – szögezik le.

Kapcsolódó cikk:

Mielőtt nyilvánosságra került a mérési protokoll, két új reaktorra kapott engedélyt az ollétejedi gumifeldolgozó

Farkas László, a Dron Industries ügyvezetője a napokban portálunkkal annyit közölt, nem kíván nyilatkozni a cégüket érintő ügyekben, hamarosan azonban hivatalos állásfoglalást tesznek közzé.

(parameter)