Ősszel történelmet írt Szilágyi Szilárd, az ekeliek gólzsákja

2020. október 26. - 19:29 | Sport

Ismét közbeszólt a koronavírus-járvány. Október közepén félbeszakadt, jelenleg szünetel az őszi idény  pontvadászata az alacsonyabb osztályú labdarúgó-bajnokságokban.

Ősszel történelmet írt Szilágyi Szilárd, az ekeliek gólzsákja
Fotó a riportalany archívumából

A nyugat-szlovákiai V. labdarúgóliga keleti csoportjában rövid ideig az Uzola István edző által irányított ekeliek álltak az élen, akik a 10. fordulót követően 20 ponttal a tabella negyedik lépcsőfokán tanyáznak. A Komáromi járást képviselő település alakulatának gólzsákja, Szilágyi Szilárd (felvételünkön) 15 találattal a góllista éllovasa. Az Uzola-legénység tagjai az eddig lejátszott tíz bajnokin 29-szer találtak az ellenfelek kapujába, ami azt jelenti, hogy a góltermés fele Szilágyi nevéhez fűződik. A mindössze tizenkilenc esztendős támadó a Nyugat-szlovákiai V. liga keleti csoportja 7. fordulójának szímői összecsapásán oroszlánrészt vállalt az ekeliek 5:3-as győzelmében, ugyanis ötször (!) talált be a vendéglátók kapujába. Szilárd az első focileckéket szülőfalujában, Ekelen sajátította el. Később a DAC-hoz került, az U17-es korosztály mezében meghatározó egyéniségnek számított. A folytatásban a bősiek II. ligás ificsapatának gólkirálya lett. Keresztszalag-szakadása azonban egy évre kényszerpihenőre küldte. Felépülését követően visszatért Ekelre. Idén ősszel már a felnőttek kezdőcsapatának tagja lett, értékes, olykor látványos találatokkal hálálta meg a tréner bizalmát.

„A muzslaiak elleni idénynyitón még nem találtam a hálóba, de a további párharcokon már gólokkal is segítettem a kollektívát. Ipolyszalkán és a szőgyéniek elleni hazai meccsünkön egyszer, a Lipová és a Komjatice elleni bajnokin kétszer, a Podlužany elleni találkozón már háromszor, Szímőn pedig ötször voltam eredményes. Ez természetesen pályafutásom egyéni csúcsának számít. A foci kollektív játék, eredményességemben fontos szerepet játszanak a csapattársak. A tréner szakértelmének, a kemény edzéseknek köszönhetően kollektívánk a bajnokaspiránsok közé tartozik” – ecsetelte a nagy kiugrást a pályafutása elején tartó labdarúgó, aki szímői mesterötösével történelmet írt. Ekeli színekben ugyanis a felnőttcsapat egyetlen játékosa sem szerzett eddig egy bajnokin öt találatot.

A pozbaiak elleni összecsapáson (8. forduló) egy gólt szerzett, ezzel tizenötre növelte találatai számát. A további két párharcon viszont gólképtelennek bizonyult. „A riválisok edzői felfigyeltek eredményességemre, rendre ketten is őriztek. Voltak ugyan ziccereim, de a kapusok résen voltak, vagy elpuskáztam a helyzeteket. Mindent egybevetve: elégedett vagyok őszi helytállásommal” – fűzte tovább a gondolatsort a mezőny legeredményesebb játékosa, aki elmondása szerint rengeteget köszönhet nagyapjának, az ekeliek egykori klubelnökének és szponzorának, Csepi Nándornak.

Rákérdeztünk, vajon ebben a kérdőjelekkel tarkított időszakban miként tartja magát karban? „Csapatként nem gyakorolunk. Ami engem illet, súlyzókkal erősítő gyakorlatokat végzek, futással, kerékpározással igyekszem megőrizni az erőnlétemet. Olykor egy-két csapattársam is velem tart. A küzdelemsorozat a 10. forduló után félbe szakakadt, ősszel már aligha rendeznek bajnoki meccseket. Reméljük, a helyzet mielőbb normalizálódik, s tavasszal folytatódnak a bajnokságok. Ha így lesz, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy elsőként érjünk célba. Optimizmusomat arra alapozom, hogy szerintem nekünk van a legjobb csapatunk a mezőnyben” – latolgatta az esélyeket a kis híján két méter magas, száz kilós támadó, aki ennek ellenére gyorsaságban is felveszi a versenyt a védőkkel.


ái