Összeomlás előtt a hazai mezőgazdaság? A támogatások átcsoportosítása betesz a versenyképességnek

2020. május 29. - 01:02 | Belföld

A korábbi kormányok hozzánemértése, korrupcióbarát hozzáállásukkal súlyosbítva nehéz helyzetbe juttatta a gazdákat, és elhanyagolta a mezőgazdaság fejlesztését. Ez oda vezetett, hogy egyre alacsonyabb a szlovák élelmiszeripari termékek aránya a hazai boltok pultjain, részben azért is, mert jobban megéri megújuló energiát jelentő repcét meg kukoricát termeszteni. Simon Zsolt szerint a helyzet az, hogy az Igor Matovič vezette kormány mezőgazdasági elképzelései adhatják meg a kegyelemdöfést az ágazatnak.

Összeomlás előtt a hazai mezőgazdaság? A támogatások átcsoportosítása betesz a versenyképességnek
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Simon, a szaktárca korábbi irányítója akkor kapott a fejéhez, amikor ismét előkerült az az elképzelés, hogy bizonyos támogatásokat átcsoportosítanak, ami meg betehet az mezőgazdasági ágazatnak. Most arról van szó, hogy az úgynevezett közvetlen támogatásokat faragná le a minisztérium. Ez leegyszerűsítve azt jelentené, hogy a területi alapon juttatott automatikus támogatások - azaz az EU-s támogatáspolitika I. pillérének, a főleg élelmiszert előállító ágazatok - kárára mostantól több menne a pályázati alapú támogatásokra – az unió 2. pillérére.

A közvetlen kifizetésekre, tejelő szarvasmarhára, juhokra fordítható pénz visszavágása negatívan érinti a hazai élelmiszerek alapanyagát termelőket is. De azok, akik mondjuk állattartás helyett megújuló energiára összpontosítanak, megint jobban járnak az élelmiszereket előállító gazdágnál - véli a szakpolitikus.

A támogatások csökkentésével összhangban ugyanis nem lehet árakat emelni az élelmiszeriparban. Itt, - ellentétben az energetikai ágazatban - nagy a konkurencia. Drágábban adod a portékádat? Majd behozok magyar vagy lengyel terméket és nézhetsz! Az eneretikánál ez nem megy, mert az állami monopólium, ott más szabályok, törvényszerűségek érvényesek. A bioenergiát az állam évekre előre garantált áron vásárolja fel, szinte ismeretlen fogalom a versenyhelyzet, itt az van, amit az árszabályozási hivatal megállapít. - világít rá az összefüggésekre a Magyar Fórum első embere.

A támogatások csökkentése a "biogázosoknál" tehát nem akkora probléma, mert számukra nem okoz gondot az esetleges áremelés, mert ebben a szektorban érvényes lehet az egyszerű matematika: a drágább alapanyag miatt drágább lesz a termék. Az élelmiszer árszintje ennél sokkal érzékenyebb, ezen a piacon nyílt verseny zajlik, és a jelzett intézkedések hatására a szlovák élemiszer tovább veszít a versenyképeséggéből.

Az idei aszály az állami támogatások visszanyesésével párosulva helyrehozhatatlan károkat okozhat a hazai élelmiszerek alapanyagát termelők számára. Ez meg oda vezet, hogy egyre csökken a szlovákiai élelmiszeripari termékek aránya az üzleteinkben. Míg 2011-ben ez az érték 50 százalék körül mozgott, 2017-re 37 százalékra olvadt le, és most is alig éri el a 39 százalékot.

Simon ezért felszólítja az agrárminisztert, Ján Mičovskýt, hogy jól fontolja meg a döntését az élelmiszer-alapanyagok előállításának támogatáspolitikájáról.

FRISSÍTÉS: Pénteken jött a hír, hogy a mezőgazdasági miniszter a nagy tiltakozás hatására lemondott a tervéről, és egyelőre mégsem csoportosít át forrásokat az automatikusan járó közvetlen kifizetésekből (1. pillér) a projektalapú támogatásokba (2. pillér). Így a gazdákat nem fosztják meg az ilyen közvetlen támogatások 15 százalékától, ami - az eredeti elképzelések szerint - 60 millió eurós forrástöbbletet biztosított volna a pályázati pillérnek. A szaktárca pénteki közlése szerint a projektalapú csomagban rábukkantak egy 45 millió eurónyi belső tartalék pénzösszegre, ezért már nincs szó a közvetlen kifizetések megkurtításáról.

(sp)