Összeomlóban van a szlovák ipar a magas energiaárak miatt – a német modell jelentheti a megoldást

2022. szeptember 22. - 08:40 | Belföld

A vállalatok a kormány szerdai ülését követően sem tudták meg, milyen segítséget várhatnak az államtól a növekvő energiaárakkal kapcsolatban. A gazdaságügyi minisztérium szerint már dolgoznak a kompenzációs sablonokon, jelenleg az Európai Bizottság rábólintására várnak. Azt rebesgetik, hogy a németországi modell lehet a befutó – írja a HN.

Összeomlóban van a szlovák ipar a magas energiaárak miatt – a német modell jelentheti a megoldást
Illusztráció (Fotó: TASR)

A Slovalco, az OFZ, a Fortischem és legújabban az Embraco is kilátástalan helyzetbe került a növekvő energiaárak miatt, amiért a négy vállalat megközelítőleg 1300 dolgozójának volt kénytelen beadni a felmondást. Ebből kifolyólag a velük kapcsolatban lévő beszállítóknál is ugyanez a forgatókönyv várható, vagy már meg is valósult.

A vállalatok a szerdai kormányülés előtt reménykedhettek, hogy végre megtudják, milyen segítséget várhatnak az államtól, de végül csalódniuk kellett. „A jelenlegi információink szerint csupán Németország rendelkezik jóváhagyott kompenzációs modellel a cégek számára. Dolgozunk a mi vállalatainkat érintő sablonokon, az első pedig már úton van Brüsszelbe. A többi magas kidolgozási állapotban van“ – mondta Karel Hirman gazdaságügyi miniszter, aki állítása szerint már most bemutatná a konkrét megoldásokat, de nem tud csodát tenni.

A HN szerint az első intézkedéseket a legoptimistább forgatókönyv szerint is a jövő hónap végén mutathatják be. Összesen két típusú intézkedésről van szó, az egyik, ahogy Hirman mondta, már úton van Brüsszelbe, a másikat pedig a pénzügyminisztérium bírálja el, valamint eszközöket keres rá.

A kisvállalkozások, amelyek az energiaárak évközi szinten történő magas növekedése miatt veszteséget könyvelnek el egy adott hónapban, maximum 2 millió euróig terjedő támogatásban részesülhetnek. A nagyobb vállalatok esetében a német modell szerint járhatnak el. Ez alapján azok a vállalatok, amelyek a rendkívül drága energia miatt akár 50 százalékos veszteséget könyveltek el, legfeljebb 25 millió eurós kompenzációt kaphatnak. Az energiaigényes iparágak 70 százalékig igényelhetnek segítséget, legfeljebb 50 millió eurót.

Noha az Európai Bizottság már több mint fél éve arra szólítja fel a tagállamokat, hogy segítsék a vállalatokat, illetve az ipart, Szlovákiában egyelőre semmilyen segítséget nem mutattak be. Rajtunk kívül már csak Málta az egyetlen, ahol még nem álltak elő az ipart érintő kompenzációs tervvel.


(hnonline.sk)