Összességében túl sok a hulladéklerakatunk, mégis kevesebb kommunális hulladékot termelünk, mint az átlag

2019. december 22. - 17:16 | Belföld

Túl sok a hulladéklerakatok száma országunkban, ugyanakkor az egy főre jutó kommunális hulladék termelése alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga. Erről a Környezetvédelmi Minisztérium kommunikációért felelős szakembere, Slavomír Held tájékoztatott, a 2018-as adatok alapján.

Összességében túl sok a hulladéklerakatunk, mégis kevesebb kommunális hulladékot termelünk, mint az átlag
Illusztrációs felvétel (TASR)

2005 óta a kommunális hulladék mennyisége 49,2 százalékkal nőtt. Az újrahasznosítás mértéke 65, 68 százalék. Az illetékesek állítása szerint hosszútávon nézve ez javulást jelent. „A légszennyező anyagok kibocsátása hosszútávon csökkent, de némely anyagok termelése időszakosan növekedést mutatott” – állítja a minisztérium.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása időszakosan csökkent, azonban ennek mértéke nem stabilizálható. Ennek ellenére a Környezetvédelmi Minisztérium bízik abban, hogy ennek a csökkentését érintő céljaik 2020-ra megvalósulnak. A minisztérium továbbá emlékeztett arra, hogy Szlovákia társult a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegességhez, és 2030-ra újabb célokat tűzött ki, melyekhez további intézkedésekre lesz szükség. „2018-ban negatív irányba változott a klíma, ez az év extrémen meleg volt. Szlovákia számos területén az aszályhozam egyharmada elveszett“ – tette hozzá a minisztérium.

A környezeti helyzetről szóló jelentés valós tényeken alapul, melyet Szlovákia az európai országokkal is megoszt majd. Tavasszal egy workshopra kerül sor, ahol a szakmeberek a környezetvédelemről, annak javítási lehetőségeiről egyeztetnek majd.

pravda.sk