Összetartozásunkat befolyásolja a járvány, de így is rajzolhatunk egy térképet

2020. május 21. - 21:36 | Régió

2020. június 4-én, 20 óra 20 perckor a világon mindenhol tüzet gyújthat bárki, aki a magyar közösséghez tartozónak érzi magát. A gyujtsukmeg.ma weboldalon regisztrálva pedig bejelölheti a „tűzhelyet”, ahol a megadott időpontban vállalja a tűz meggyújtását – ezzel egy térképet rajzolva meg a világban élő magyar közösségről. Hogy ez egy máglya, tábortűz, vagy épp három szál gyertya, teljesen mindegy. A program kezdeményezője a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KÁMCSSZ), társszervezője a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei – Felvidéken a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A kezdeményezésbe bárki bekapcsolódhat, ez nem csak cserkészeknek szóló akció.

Összetartozásunkat befolyásolja a járvány, de így is rajzolhatunk egy térképet
Illusztrációs felvétel (TASR)

2020. június 4-én lesz 100 éve, hogy megkötötték a trianoni békeszerződést, és mivel tömegrendezvényekre most nincs lehetőség a járványhelyzet miatt, a kárpátaljai magyar cserkészek elkezdték szervezni ezt a határokon átnyúló kezdeményezést.

A cserkészek célja, hogy minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat. A csatlakozás menete egyszerű, a weboldalon a Csatlakozom gombra kattintva egy rövid regisztráció következik, majd ezt követően tudjuk megadni a tűzgyújtás helyszínét. A szervezők szívesen fogadják, ha a bekapcsolódók fotókat, videót is készítenek az alkalomról. Ezt a weboldalon létrehozott profilunkhoz tudjuk majd feltölteni. Tüzet bárhol gyújthatunk, ahol nincs tűzgyújtási tilalom. Ha kint a természetben szeretnénk, mindenképp tájékozódjunk előtte, és végezzük el a kellő biztonsági intézkedéseket.

„Mi nagyon örülünk a kezdeményezésnek, és bízunk benne, hogy sokan fognak bekapcsolódni” – mondta Csémi Szilárd - Kismedve, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke.

Weboldal: https://gyujtsukmeg.ma/

(szmcs-p)