Összevonják a somorjai Napos utcai alapiskolát és a gimnáziumot

2023. október 27. - 11:26 | Régió

Jövő szeptembertől összevonják a dunaszerdahelyi járásbeli, somorjai Napos (Slnečná) utcai alapiskolát a M. R. Štefánik gimnáziummal. A döntést szerdai ülésén hozta meg Nagyszombat megye önkormányzata. A megye déli járásainak képviselői először azt javasolták, vegyék le a témát az ülés napirendjéről. Mivel ezt nem tudták elérni, tartózkodtak az iskolahálózat módosításáról szóló szavazáson, illetve a terv ellen szavaztak.

Összevonják a somorjai Napos utcai alapiskolát és a gimnáziumot
Orosz Csaba (Szinghoffer Mátyás felvétele)

A két iskola ugyanabban az épületben működik, a gimnázium több tantermet átadott az alapiskolának. A szlovák tannyelvű alapiskola a 2022/2023-as tanévtől működik, a Somorján és a környéken lakó gyerekek járnak oda, fenntartója a megye. Az iskola komoly erőfeszítések árán jött létre, elsősorban a főváros vonzáskörzetébe kiköltöző lakosok kezdeményezésére, akiknek a gyerekeit már nem tudták felvenni a helyi szlovák alapiskolák.

A gimnázium fenntartója a megye. Jozef Viskupič megyeelnök elmondta, Nagyszombat megye már évek óta igyekszik megoldani a polgári társulásba tömörült szlovák szülők problémáját. Elmondta, többször tárgyaltak azoknak a településeknek a polgármestereivel, ahol a legégetőbb volt a probléma, de sehol sem sikerült iskolát alapítani. Végül az oktatási minisztérium ígéretet tett, hogy támogatni fogja egy „gyűjtőiskola” megnyitását a somorjai gyerekek számára. A megye szorgalmazza a két oktatási intézmény összevonását, mivel akkor a helyreállítási tervből is lehetne rá pénzt lehívni. „Ma már nem ritka, hogy egy épületben működik egy alapiskola és egy középiskola" – mondta a megyeelnök.

Orosz Csaba, Somorja polgármestere azzal érvelt, hogy nem a legszerencsésebb megoldás, ha a hatévesek és a középiskolások egy épületben tanulnak. A polgármester rámutatott: az iskolákkal kapcsolatos probléma amiatt alakult ki, hogy a befektetők lakóparkokat építettek a környező kis falvakban, a jogszabályok azonban elmulasztották kötelezni az építtetőket arra, hogy az új lakónegyedekhez iskolát is építsenek. Berényi József megyei alelnök hangsúlyozta, a beköltöző családok gyerekeivel kapcsolatos problémákat nem a megyének, hanem azoknak az önkormányzatoknak kellene megoldaniuk, amelyek számolatlanul engedélyezték az építkezéseket a kataszterükben. Berényi hozzátette, továbbra is egyre többen fognak Nagyszombat megye területére költözni, a megye feladata pedig az, hogy a középiskolák, nem pedig az alapiskolák problémáit oldja meg.

TASR