Össztűz zúdul a hötyögő cseh elnökre

2017. október 10. - 22:09 | Külföld

Milos Zeman cseh elnöknek a Krímmel kapcsolatos kijelentései, amelyeket az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésén tett, ellentétesek a Cseh Köztársaság külpolitikájával, s az államfő a prágai kormánytól erre nem kapott semmiféle felhatalmazást - közölte Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden este a Twitteren.

Össztűz zúdul a hötyögő cseh elnökre
Fotó: AP

A cseh elnök Strasbourgban törvénytelennek nevezte a Krím orosz bekebelezését, de hozzátette: a történetnek vége. "A Krímet annektálták, ez kétségbevonhatatlan. Ez lezárt ügy" - jelentette ki Zeman. Egyben javasolta Ukrajnának, hogy egyezzen meg Moszkvával, s az fizessen kártérítést Kijevnek, vagy pénzügyi formában, vagy kőolajjal és gázzal. Az Európai Unió oroszellenes szankcióit ez ügyben pedig Zeman értelmetlennek minősítette.

"Csehország kiáll a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett. Az Oroszország elleni szankciók össze vannak kötve a Minszki megállapodások teljesítésével, ezek teljesítése nélkül nem lehet őket megszüntetni" - írja a cseh kormányfő.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Lubomír Zaorálek szociáldemokrata külügyminiszter is, aki úgy vélte: az államfő nyilatkozatai nincsenek összhangban azzal, amit Csehország a nemzetközi színtéren próbál érvényesíteni. "Nem lehetünk közömbösek azzal szemben, ami a Krímmel, illetve a Donyec-medencében történt. Az államhatárok megváltoztatása és a nemzetközi megállapodások megszegése olyasmi, amivel kapcsolatban nem hallgathatunk" - mondta Zaorálek újságíróknak Prágában.
Milos Zeman strasbourgi kijelentéseit a cseh kormánypártok és az ellenzék többsége is bírálta. "Most van 79 éve, hogy Németország befejezte a csehszlovák határsáv elfoglalását. Európa ezért nem az óhajtott békét, hanem táborokat és gázt kapott" - írta a Twitteren Daniel Herman, kereszténydemokrata kulturális miniszter.
Pavel Telicka, a kormánykoalíciós ANO EP-képviselője nyilatkozatában leszögezte: az elnök túllépte jogköreit és kijelentéseivel a kormánynak is foglalkoznia kellene. Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke szerint Zeman strasbourgi beszédével kárt okozott Csehországnak.
Tomio Okamura, az egyre népszerűbb Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom elnöke viszont védelmébe vette az államfőt. Nyilatkozatába leszögezte: a Krím mindig orosz volt, és lakossága szabadon döntött a félsziget Ukrajnától történő elszakadásáról és Oroszországhoz való csatolásáról.

MTI