Őszerintük nem ballépés belépni az "öreg róka" pártjába

Új tagokkal bővül a kormánypárti Híd - jelentette be kedd délutáni sajtótájékoztatóján Bugár Béla, a párt elnöke.

Őszerintük nem ballépés belépni az "öreg róka" pártjába
Fotók: Paraméter

Bugár szerint fontos, hogy tovább erősítsék a pártot, melynek filozófiáját a sajtótájékoztatón három pillérre helyezte. Ezek a következők:

• az ország euro-atlanti beállítottságának erősítése - ezt szolgálja a Hídba nemrég belépő Cséfalvay Katalin tevékenysége,

• a regionális fejlődés,

• az együttműködés a többség és a kisebbség között.

A sajtótájékoztatón újdonsült Híd-tagként bemutatkoztak azok a politikusok, akik a választók előtt már eddig is ismertek voltak.

Rigó Konrád, már lassan két éve a kulturális minisztérium államtitkára - a Híd jelöltjeként -, ám a pártba csak most lépett be.

"A Híd egy olyan párt, amely a polgári és az emberi jogok valamint a vidékfejlesztés és az euro-antlanti irányultság előremozdításán alapul, mindezt a kisebbségekkel együttműködve teszi. Ez egy olyan egyedülálló kombináció, amelyre a hazai politikában nincs és soha nem is volt példa. Nagyon fontosnak tartom ezt a gondolatot, és mivel a párt hosszú távú prioritásai közé tartozik a kultúra fejlesztése, úgy döntöttem, hogy hivatalosan is ehhez az párthoz fogok tartozni"

- indokolta Rigó Konrád a Facebookon azt, hogy miért döntött a belépés mellett.

A friss párttagok között van Andrej Hrnčiar, a parlament alelnöke, aki a 2016-os választáson az azóta már felbomló Sieť tagjaként lett a törvényhozás tagja. Miután a Sieť megszűnt létezni, Hrnčiar több társával a Híd parlamenti frakciójához csapódott, és elmondása szerint a két évvel ezelőtt kezdődő együttműködés kicsúcsosodása, hogy most hivatalosan is beléptek a pártba. Hrnčiar hangsúlyozta, hogy Bugár Béla személye, valamint a párt értékrendje miatt döntött úgy, hogy 12 éves polgármesteri tapasztalatát - jelenleg is Turócszentmárton (Martin) első embere - a Hídban szeretné kamatoztatni.

Peter Antal - Garamszentkereszt (Žiar nad Hronom) polgármestere - a 2016-os parlamenti választáson a Híd listáján indult, majd miután Csicsai Gábor a mezőgazdasági minisztérium államtitkára lett, be is jutott a parlamentbe, ám eddig nem volt a Híd tagja. Most ő is belépett. A Híd azért szimpatikus számára, mert egy standard politikai pártról van szó, ami standard módon érvényesíti választói érdekeit. Antal célja, hogy - polgármesterként is - segítsen a pártnak a régiókban, és a választókkal történő kapcsolattartásban.

Lesz-e Bugárból államfőjelölt?

A sajtótájékoztatón megjelenő újságírók több más témával kapcsolatban is faggatták a Híd elnökét. Felmerült, hogy Bugár jó döntésnek tartja-e, hogy Peter Pellegrini kormányfő megakadályozta, hogy Marián Slobodník - akinek veje korábban Ladislav Bašternákkal üzletelt - legyen az országos rendőrfőkapitány.

"A vején keresztül Slobodník úr bizony sebezhető. A kormányfő nagyon értelmesen, és jól döntött" - jelentette ki Bugár Béla, hozzátéve, hogy a Híd csak olyan jelöltet támogat, aki abszolút tiszta múlttal rendelkezik.

Előkerült a jövő tavasszal esedékes államfőválasztás témája is, ezzel kapcsolatban a médiamunkások arról érdeklődtek, hogy Bugár vajon indul-e a posztért.

"Jövő héten ülésezik az országos tanács, és lesz pártközgyűlés is, ahol döntés születik majd. Ha már most tudnám az eredményt, akkor sem mondanám el. Túlságosan is öreg róka vagyok ahhoz, hogy a sajtón keresztül üzengessek"

- válaszolta a Híd elnöke.

(para/TASR)