Őszre felépülhet a DSK Logistik egyházkarcsai központja

2016. február 29. - 19:35 | Régió

A német-osztrák hátterű logisztikai vállalat alapkövét hétfőn délelőtt rakták le az egyházkarcsai egyes számú ipari parkban.

Őszre felépülhet a DSK Logistik egyházkarcsai központja
Paraméter-felvétel

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a szlovákiai székhelyű DSK Logistik anyavállalata a cégjegyzék szerint az ausztriai mödlingi székhellyel rendelkező Consot Unternehmensbeteiligungs GmbH. Egyházkarcsai logisztikai központjuk elsősorban textiláru és cipő disztribúciójára szolgál majd.

„Ezekben a nehéz időkben, amikor rengeteg ember keres munkát, újra sikerült az első számú ipari parkba beruházót hoznunk, és nem is egyet. A DSK Logistik mellett a Quatro Group is megkezdi tevékenységét, 19 MW energiát állít majd elő földgázból, amit az ipari parkban és a környező üzemekben fognak hasznosítani” – hangsúlyozta Gódány László, a község polgármestere.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedben olyan világszínvonalú cégek telepedtek le az egyházkarcsai ipari parkokban, mint például a páncélszekrények és egyéb biztonsági berendezések, illetve acélkonstrukciók gyártásával foglalkozó Wertheim, továbbá a felvonókat építő Schindler. Kifejtette, hogy a fent említetteken kívül a Wertheim is bővítésre készül: terveik szerint egy négyezer négyzetméteres alapterületű szerelőcsarnokot építhetnek fel a közeljövőben.

Gódány korábbi megkeresésünkre már elmondta, hogy a szlovák kormány már 500 ezer euróval támogatta az ipari park infrastruktúrájának kiépítését, ugyanakkor megjegyezte, hogy 1,3 millió eurót kitevő dotációs kérelmük fennmaradó részére is szükség lesz a befejezéséhez.

Renáta Zmajkovičová parlamenti képviselő, a Smer kerületi elnöke egy nagyon fontos beruházásnak nevezte a mostanit. „Mindannyiunknak ugyanaz a célja, mégpedig a dinamikus gazdaság. Bízom abban, hogy az ipari parkban a jövőben ennek a beruházásnak köszönhetően további 700-800 ember kap majd munkát" - jegyezte meg.

Előremutatónak nevezte a község által képviselt irányt a beruházást támogató gazdasági minisztérium alá tartozó MH Invest nevű társaság igazgatója, Roman Kováč. „Az infrastruktúra kiépítése szakaszokra bomlik az megépítéséhez szükséges pénzeszközök miatt, de úgy gondolom, hogy a további szakasz ugyancsak befejeződik, amikorra szükség lesz rá” – utalta arra, hogy a kormány további forrásokat biztosíthat rá a jövőben.

Andreas Liebsch, a DSK Logistik ügyvezetője két okot említett, amiért ezt a térséget választották Csehország vagy Magyarország helyett, ami szintén versenyben volt. „Az egyik ok a gyors és hatékony közigazgatás a község részéről, a másik pedig az, hogy amire kezet adunk, az úgy is lesz, az adott szó sokat ér. Büszkék vagyunk arra, hogy csehországi és magyarországi helyszínek mellett végül Egyházkarcsa mellett döntöttünk” – szögezte le.

Emlékeztetett, hogy a tavalyi egyeztetések után a projektdokumentáció elkészülésével az év végén kapták meg a területi végzést a községtől, most pedig az építkezési engedélyt.

„Az elkövetkezendő hónapban nekifoghatunk az építkezésnek, ami magába foglal 27 ezer négyzetméternyi raktárhelyiséget, valamint további ezer négyzetméternyi iroda- és szociális helyiséget. Az első szakasz végeztével 200 munkahely létesül, de már egyezség született a következő szakaszban megvalósuló beruházásról is, ami további mintegy 20 ezer négyzetméternyi területet és legalább 400 munkahely megteremtésének lehetőségét foglalja magába” – fogalmazott.

Pozitívan nyilatkozott a beruházásról Ivan Rod, a Wertheim igazgatója, és értékelte azt Bereczk Oszkár, a Csallóközi Városok és Falvak Társulásának elnöke is.

A több mint egy évtizede létrejött három egyházkarcsai ipari parkban letelepedett cégek összesen mintegy 1700 személyt foglalkoztatnak, közülük a két legnagyobbnak, a felvonókat gyártó Schindlernek és a biztonsági berendezésekkel és acélkonstrukciókkal foglalkozó Wertheimnek összesen 1400 alkalmazottja van.

-para-