Őszre kész lehet a dunaszerdahelyi gokartpálya helyén megépítendő városliget terve

2022. január 26. - 15:05 | Régió

A dunaszerdahelyi képviselő-testület tavaly júniusban hagyott jóvá egy szándéknyilatkozatot arról, hol jöhetne létre a jövőben egy városliget. Az erről szóló határozatot januárban egy picit módosították, közben viszont már kiválasztották azt a céget, aki elvégez a témában egy közvélemény-kutatást és előkészíti a versenypályázatot.

Őszre kész lehet a dunaszerdahelyi gokartpálya helyén megépítendő városliget terve
Fotók: Paraméter

A képviselői indítvány, amely A. Szabó László alpolgármester, valamint Bugár György, Hodosy Szabolcs és Nagy Krisztián képviselők nevéhez fűződik, abból a célból született, hogy „orvosolja egy egy kiterjedt pihenő övezet hiányát a város területén”.

A nemrég megújult városi szabadidőparkban ugyanis hamarosan további nagyszabású munkálatok kezdődnek, sportcsarnok épül, és lényegében megszűnik, de mindenesetre nagyon leszűkül a fás övezet.

Az új városliget a Kisudvarnoki út mellett elterülő gokart pálya, illetve az amelletti, az Észak II-es lakótelep Lőrincz Gyula utcájáig húzódó erdősáv (ez a javaslat szerint megmaradna), illetve részben szántóföld alatti parcellákon jöhet létre. Ez összesen több mint 7 hektárnyi terület.

A tavaly júniusi határozatban szerepelt egy ajánlás nemzetközi pályázat kiírására egy urbanisztikai tanulmány elkészítésére a park elrendezésének megoldásával kapcsolatban, ahogy a javaslatban állt: „különös tekintettel az ökológiai stabilitásra és a tereprendezésre, valamint egy városliget szokásos és elmaradhatatlan funkcióira, annak minden szükséges felszerelésével”.

A. Szabó László ennek kapcsán viszont közölte, hogy a Szlovák Építész Kamara szakértőivel folytatott egyeztetések rámutattak, hogy a nemzetközi pályázat meghirdetése és lebonyolítása jelentősen megnehezítené és lelassítaná az egész folyamatot, ezért helyette a januárban elfogadott módosító határozatban egy olyan nyilvános pályázat kiírását javasoljuk, amelyen külföldi szubjektumok is részt vehetnek.

Azt is közölte, hogy időközben a Szlovák Földalaptól Dunaszerdahely városának birtokába kerültek azok a parcellák, amelyeken a városligetet létesítenék.

Az alpolgármester megkeresésünkre közölte azt is, hogy a Szlovák Építész Kamara szakembereivel kidolgoztak egy ütemtervet. „Ennek nyomán a hivatal illetékesei elvégeztették a terület pontos bemérését, valamint kidolgozták és a közbeszerzésről szóló törvény értelmében megjelentették a nyilvános versenypályázat előkészítésére és lebonyolítására vonatkozó felhívást” – emlékeztetett.

Január közepén a megbízatást pedig egy pozsonyi székhelyű tervezőiroda, a Lukačovič architekti kft. nyerte el.

A. Szabó kifejtette, hogy az általuk elvégzendő szolgáltatás tárgya több szakaszból áll, az első része lényegében egy online közvélemény-kutatást foglal magába, majd egy anonim verseny pontos feltételeinek kidolgozása, valamint annak meghirdetése és lebonyolítása következik. A céggel kötött, január 24-én nyilvánosságra hozott szerződés szerint mindez 10 290 euróba kerül.

A cég által vállaltak határideje 2022. június 30. „Ha minden rendben zajlik, akkor az ősz folyamán már kész terveket mutathatunk be a dunaszerdahelyieknek. A további lépések megtétele minden bizonnyal a választásokat követően összeálló új képviselő-testület szándékaitól függ majd” – figyelmeztetett A. Szabó László.

(SzT)