Osztályzatok helyett szóbeli értékelést kaphatnak a tanév végén a gyerekek

2020. március 26. - 16:37 | Belföld

Mivel kevés a jegyük, osztályzat helyett ezért most először szóbeli értékelést kaphatnak a tanév végén a gyerekek - mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Osztályzatok helyett szóbeli értékelést kaphatnak a tanév végén a gyerekek
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A miniszter szerint ezt a módszert főleg az alapiskola alsóbb évfolyamaiban kellene alkalmazni. Viktor Križo, a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) tagja azonban azt mondta, a tanítók körében nem éppen népszerű ez a megoldás.

„A szülők egy része szívesen venné a szóbeli értékelést. Remélem, az iskolák meg tudnak birkózni vele"

- mondta a miniszter.

A klasszikus év végi osztályzástól a miniszter szerint azért kell most eltekinteni, mert kevés érdemjegyük van az iskolásoknak.

„Úgy vélem, a tanárok többsége összegyűjti valahogy az osztályokat, néhány jegyet kaptak már a tanulók februárban és márciusban"

- mondta Križo a TASR-nek.

Meglátása szerint azonban a szóbeli értékelés is megoldható ebben az évben.

„Kisebb módosítások elegendők lennének, mint például az érettségi vizsga és a Tesztelés9 eltörlése kapcsán, osztályzat helyett például igazolni, hogy a diák abszolválta a tantárgyat, és elég, ha azt indokolt esetben jóváhagyja a pedagógia tanács.

„Természetesen nem ez az ideális megoldás, csak arról van szó, hogy szavakkal helyettesítenénk az érdemjegyet jelentő számot"

- mondta.

Petra Fridrichová, a To dá rozum kezdeményezés tagja úgy nyilatkozott a TASR-nek, látnak lehetőséget a szóbeli értékelésre, főleg az alapiskolákban. Esetleg az osztályzatot kombinálhatnák a szóbeli értékeléssel. „A tanári kar megállapodhatna arról, hogy az összes tantárgyat szóban értékelik-e, illetve mely tantárgyakra adnak osztályzatot, és melyeket értékelnek szóban" - magyarázta.

A kezdeményezés azt javasolja, hogy az alapiskolák elsős tanulói kapjanak szóbeli értékelést a tanév végén.

„Úgy látjuk, ez lehetőséget nyújt arra, hogy az értékelés átfogóbb legyen, és kiderüljön belőle, mi a gyerek erőssége és mi az, amiben gyengébb, mire kell odafigyelni, hogy megfelelően fejlődhessen"

– fogalmaz az ajánlás.

Križo úgy véli, a szóbeli értékelés, amikor a tanítónak átfogó visszajelzést kell adnia a tanulóról, nem túl népszerű a pedagógusok körében.

„Úgy gondolom, ennek önkéntes alapon kellene működnie"

- fogalmazott.

TASR