Ösztöndíjat kaphatnak a hazai egyetemre jelentkező érettségizők

2022. május 25. - 21:51 | Belföld

Az idén érettségiző diákok lehetnek az elsők, akik ösztöndíjat kaphatnak, ha szlovákiai egyetemen tanulnak tovább, tájékoztatott Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter az árvai iskolákban tett szerdai látogatása során.

Ösztöndíjat kaphatnak a hazai egyetemre jelentkező érettségizők
TASR-felvétel

„Ez a projekt arra ösztönözheti a diákokat, hogy itthon folytassák tanulmányaikat. Anyagi támogatással motiváljuk őket erre" - mondta a miniszter.

Az ösztöndíjprogramot az oktatási tárca a helyreállítási terv keretében dolgozta ki, és a diákok két csoportjára vonatkozik. Az első a legtehetségesebb szlovákiai érettségizők, a második a szociálisan hátrányos helyzetű, átlagon felül teljesítő érettségizők csoportja, vagy a hátrányos helyzetű diákok specifikus csoportja. „Arra buzdítunk minden érettségizőt, hogy olvassa el a felhíváshoz csatolt dokumentumokat, hiszen a támogatás motiválhatja őket, hogy Szlovákiában folytassák tanulmányaikat" - mondta Gröhling.

A jelentkezési határidő nem egészen egy hét múlva letelik. A végzősök május végéig regisztrálhatnak a www.stipendia.portalvs.sk címen. Tanulmányaik támogatására 9000 euró ösztöndíjat kaphatnak.

TASR