Ösztöndíjat osztott a Rákóczi Szövetség a Szabó Gyula Alapiskolában

2016. november 11. - 07:52 | Régió

A magyarországi Rákóczi Szövetség idén is meghirdette ösztöndíj pályázatát a magyar tannyelvű alapiskolák elsős osztályaiba beiratkozó diákok számára. Dunaszerdahelyen az ösztöndíj átadására november 9-én került sor.

Ösztöndíjat osztott a Rákóczi Szövetség a Szabó Gyula Alapiskolában
Fotó: a szerző

Az ösztöndíjat a Szabó Gyula Alapiskolában a Rákóczi Szövetség képviseletében Pálinkás Barnabás, valamint Puha György városi képviselő adta át, akik megköszönték a szülőknek, hogy gyermeküket magyar tannyelvű iskolába íratták. „Tudjuk, hogy nem minden családban egyértelmű, s könnyű a döntés, hogy milyen iskolába járjon a gyermek, ezért is vagyunk nagyon hálásak azoknak, akik végül a magyar nyelvű mellett döntenek. Szeretnénk segíteni ezeket a gyermekeket, ezért most egy jelképes összeget, 10 ezer forintot adunk át Önöknek”- hangzottak el Pálinkás Barnabás szavai.

A szövetség a jövőben sem hagyja figyelmen kívül a dunaszerdahelyi magyar diákokat, a későbbiekben különféle pályázatokkal próbálja segíteni őket, kirándulásokat, táborokat szerveznek. A szövetség támogatói magyarországi önkormányzatok, civilek, s közéleti személyiségek, mondta Pálinkás Barnabás, aki köszönetet mondott a városnak is, amiért közreműködésével a szlovákiai magyar diákok eljutottak október 22-én Budapestre az 56-os forradalom kapcsán.

A köszöntők után a Rákóczi Szövetség regionális koordinátora, Ibolya Olivér szervezési információkkal látta el a szülőket, akiknek egy szerződést kellett aláírniuk, majd kézbe kapták a beiratkozási ösztöndíjat.

Szlovákiában 3550 diák részesül támogatásban szeptember és december között. A Beiratkozási Programot 2004 óta hirdetik meg. Céljuk, hogy ösztönözzék a magyar családokat arra, hogy merjék vállalni anyanyelvüket. A program sikeresnek mondható, hiszen a magyar tannyelvű iskolába íratottak száma egyre nő.

(SzC)