Osztrák aktivisták szerint veszélyes a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkja, fotókkal bizonyítják

2019. június 13. - 15:40 | Belföld

Az aktivisták felszólították az illetékeseket, hogy függesszék fel a mohi (Mochovce) atomerőmű 3. és 4. blokkjának építési munkálatait – írja a noviny.sk.

Osztrák aktivisták szerint veszélyes a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkja, fotókkal bizonyítják
Fotó: TASR

A környezetvédelemmel foglalkozó Global 2000 nevű osztrák civil szervezet a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának állítólagos veszélyeire hívta fel a figyelmet a napokban. Az aktivisták az követelik Szlovákiától, hogy függesszék fel a blokkok építési munkálatait, érveiket pedig fotókkal igyekeztek alátámasztani.

Az aktivisták szerint veszélyes hiányosságok vannak az erőmű blokkjaiban, amelyek miatt nem lesz biztonságos az üzemeltetése.

A civilek kifogásolták, hogy bizonyos föld alatti részek vízzel vannak elárasztva, nem elegendően hosszúak bizonyos elektromos vezetékek, valamint szerintük repedések vannak a falakban.

Szlovákia szerint azonban nincs ok az aggodalomra, és az aktivisták minden aggályát elutasítják. Peter Žiga gazdasági miniszter hangsúlyozza, a legelső helyen van a biztonság a mohi atomerőmű kapcsán.

„Abban az esetben, ha bármilyen kétségek merülnének fel, olyan erőművet nem fogunk elindítani” – hangsúlyozta.

A civilek által nyilvánosságra hozott képekkel kapcsolatban a Szlovák Villamosművek (SE) illetékesei is megszólaltak. Azt állítják, hogy az osztrák aktivisták dezinformációkat és hoaxokat terjesztenek.

„Az egyik fotón egy állítólagos repedést mutatnak a falban, holott a valóságban ez egy dilatációs rés két blokk között” – hangsúlyozta Miroslav Šarišský, a villamosművek szóvivője, majd hozzátette, az alagsori víz sem szivárgás útján került oda, hanem azzal tesztelték a naftatartályokat.

„Mindent ellenőrzünk, és amennyiben bármi nem lesz összhangban a projekttel, az azt jelenti, hogy az erőmű nem lesz rendben, tehát nem kapja meg az üzembe helyezési engedélyt” – nyilatkozta Peter Uhrík, a szlovák nukleáris biztonsági felügyelet képviselője.

A felügyelet szerint a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja esetében nincs szó súlyos hiányosságokról, amelyek veszélyeztetnék az erőmű működését.

Žiga hozzátette, az aktivisták felvetése a közelgő ausztriai választásokkal kapcsolatos, szerinte ugyanis ez a téma is része lesz egyesek kampányának.

Mint ismert, a mohi atomerőmű harmadik blokkja építési munkálatainak befejezését 2019 második negyedévére tervezték, a negyediket pedig nagyjából egy évvel későbbre, de a jelek szerint mindkét határidő csúszni fog. Idén áprilisban Peter Pellegrini kormányfő mindenkit biztosított arról, hogy Szlovákia nem helyezi üzembe a mohi atomerőmű harmadik blokkját, ha releváns kétségek fognak felmerülni a működése biztonságát illetően.


(noviny.sk/para)