Osztrák cégek több mint kétezer fióktelepe működik Szlovákiában, Ausztriába pedig 40 ezren ingáznak – a két ország szorosabb együttműködését szorgalmazza Čaputová és Van der Bellen

2023. január 31. - 13:29 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő Szlovákia és Ausztria szorosabb együttműködését szorgalmazza az áramtermelés és a zöld technológiák terén – jelentette ki a szlovák köztársasági elnök, miután Alexander Van der Bellen osztrák államfővel tárgyalt Pozsonyban.

Osztrák cégek több mint kétezer fióktelepe működik Szlovákiában, Ausztriába pedig 40 ezren ingáznak – a két ország szorosabb együttműködését szorgalmazza Čaputová és Van der Bellen
Fotók: TASR/Jaroslav Novák - további fotókért kattints!

Van der Bellen első hivatalos külföldi látogatására érkezett Szlovákiába, miután újraválasztották. Čaputová rámutatott, hogy Ausztria az áram 80 százalékát megújuló energiaforrásból állítja elő.

„Az Oroszországtól való energiafüggetlenség szükségességével nézünk szembe, megosztottuk tapasztalatainkat a diverzifikációról és arról, hogy az elmúlt hónapokban, az elmúlt évben hogyan kellett változtatnunk stratégiáinkon a függetlenség érdekében elsősorban a gázellátás terén”

– közölte Čaputová. A zöld technológiák kapcsán Szlovákiában is lát lehetőséget a szélenergia felhasználására.

Van der Bellen hangsúlyozta, hogy nem kell lemondani a klímaegyezményből fakadó célok elérése érdekében tett erőfeszítésekről. Nagyra értékelte az országok közötti kétoldalú kereskedelem növekedését a járvány után.

Felidézte, ausztriai cégek több mint kétezer fióktelepe működik Szlovákiában. Rámutatott arra is, hogy több mint ötezer szlovák állampolgár dolgozik és él Ausztriában, valamint 40 ezer ingázó utazik az országok között.

A találkozón érintették a határellenőrzések témáját is. Ennek kapcsán Čaputová elmondta, bízik benne, hogy az osztrák kormány átértékeli a döntését annak meghosszabbítása kapcsán. „"Inkább a schengeni külső határok védelmének megerősítésében látjuk a megoldást" – jegyezte meg, hozzátéve, ezért is segítenek a szlovák és osztrák rendőrök Magyarország határain.

Van der Bellen szerencsétlen fejleményről beszél az ellenőrzések bevezetése kapcsán. „Remélem, hogy európai szinten is jobb megoldást tudunk majd elérni” – mondta, és egyúttal megjegyezte, Ausztria a második helyen áll az egy főre jutó menedékkérők számában, tavaly körülbelül 110 ezren kerültek nyilvántartásba.

Az elnökök beszéltek az ukrajnai háborúról, a közös intézkedésekről és a szankciókról is, mindketten hangsúlyozták a béke elérésének szükségességét. Čaputová kiemelte, Szlovákia a jó oldalon áll. Az osztrák elnök méltatta az európai szolidaritás működését, és hangsúlyozta az európai egység szükségességét. Hozzátette, bár Ausztria nem nyújt katonai támogatást, minden más módon igyekszik segíteni Ukrajnának.


(TASR)