Öt alkotmánybíró-jelölt nem tud elmenni a meghallgatásra

Eddig öt alkotmánybíró-jelölt jelezte a 16-ból, hogy nem tud részt venni a jelöltek meghallgatásán, amelyre hétfőn, június 17-én kerül sor az alkotmányjogi bizottság előtt.

Öt alkotmánybíró-jelölt nem tud elmenni a meghallgatásra
Archív felvétel

A következő jelöltekről van szó: Radoslav Procházka, Pfundtner Edit, Katarína Čechová, Ladislav Duditš és Peter Melicher. Erről Róbert Madej (Smer-SD), a bizottság elnöke tájékoztatta a tagokat kedden. Az újabb jelöltválasztáson 16 pályázó indul, közülük tizennégyen már korábban is jelöltették magukat.

Minden pályázónak 15 perc fog rendelkezésére állni a bemutatkozáshoz. Az egyes kérdések megválaszolására kérdésenként öt percet kapnak. Eddig a pályázóknak 15 perc állt rendelkezésükre ahhoz, hogy megválaszoljanak három kérdést.

A következő alkotmánybíró-jelöltek indulnak az újabb szavazáson: Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka és Robert Šorl. Čirč és Kubík az új pályázók.

Az újabb jelöltválasztásra a parlament június 18-án kezdődő ülésén kerül sor. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Az Alkotmánybíróság új elnöke Ivan Fiačan.

(TASR)