Öt embert vett őrizetbe a cseh rendőrség a kelet-ukrajnai harcokban való részvétel gyanújával

2021. április 21. - 15:07 | Külföld

A cseh rendőrség terrorizmus gyanújával őrizetbe vett kedden este öt cseh állampolgárt, akik a hatóságok szerint részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban az orosz szeparatisták oldalán.

Öt embert vett őrizetbe a cseh rendőrség a kelet-ukrajnai harcokban való részvétel gyanújával
Illusztrációs fotó

A Denník N napilap, az Aktuálne hírportál, valamint a Respekt című hetilap weboldalukon beszámoltak arról: az említett személyeket azzal gyanúsítják, hogy Ukrajna területén a Donyecki Népköztársaság oldalán harcoltak (ezt a szerveződést az orosz nemzetiségű kelet-ukrajnai lakosok és orosz-szimpatizánsok egyoldalúan önálló államnak kiáltották ki, és Oroszország katonai támogatását élvezi), illetve arra készültek, hogy Kelet-Ukrajnába utaznak e célból, vagy ilyen utazások szervezéséből veszik ki a részüket.

A cseh főügyész közölte, a letartóztatásokat a rendőrség szervezett bűnözés elleni különleges alakulata hajtotta végre. Hozzátette, hogy egyelőre senki ellen nem emeltek vádat. A Denník N szerint a rendőri alakulat több száz tagja az ország különböző pontjain lépett akcióba. A letartóztatottak egy része ténylegesen Ukrajnába utazott, hogy a szeparatisták oldalán fogjon fegyvert, a többiek pedig más formában támogatták a szakadárokat.

A Respekt és az Aktuálne úgy értesült, hogy mind az öt személy olyan félkatonai csoportok tagja, amelyek cseh állampolgárok számára szerveznek utakat Ukrajnába, hogy ez utóbbiak részt vehessenek az ottani fegyveres akciókban. Az egyik letartóztatott például először maga is harcolt a szeparatisták oldalán, majd hazatért, hogy pénzt gyűjtsön az effajta utazások szervezéséhez.

Nevezett internetes oldalak azt is írták, hogy az orosz katonai hírszerzés tagjai - akik a prágai orosz nagykövetség alkalmazottai voltak, s akiket a múlt héten Csehország kiutasított - maguk is ösztönözték a cseh állampolgárok ilyen célú utazását Ukrajnába.

A múlt szombaton Csehországból tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Andrej Babiš miniszterelnök szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 decemberében történt robbanásban.

A cseh rendőrség a mostani akcióval kapcsolatosan azonban leszögezte, hogy annak nincs köze a vrbeticei robbanás ügyéhez.

MTI