Öt évet kapott az öngyilkos merényletre készülő svéd muzulmán fiatal

2016. június 2. - 18:57 | Külföld

Svédországban öt év szabadságvesztésre ítéltek egy radikalizálódott muzulmán fiatalt, amiért öngyilkos merénylet elkövetésére készült, és ehhez egyebek közt kuktafazékból, acetonból és acéllövedékekből próbált robbanószerkezetet eszkábálni.

Öt évet kapott az öngyilkos merényletre készülő svéd muzulmán fiatal
Aydin Sevigin

A húszéves svéd Aydin Sevigint február 11-én vette őrizetbe a rendőrség, miután anyja értesítette a hatóságokat arról, hogy fia az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szimpatizál és gyanús tárgyakat talált nála.

A The Local című svéd lap emlékeztetett arra, hogy a történelemszakos egyetemi hallgatót előzőleg kétszer is őrizetbe vették Törökországban. Először Görögországba, második alkalommal pedig Svédországba toloncolták vissza Isztambulból. A hatóságok szerint Szíriába akart utazni, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozzon.

A svéd újság közlése szerint a család lakásában tartott házkutatás során a nyomozók hat üveg acetont, gyufát, lövedékeket, elemeket, elektromos vezetéket és kuktafazekat foglaltak le, amelyek a hatóságok szerint alkalmasak voltak arra, hogy házilag pokolgépet állíthassanak össze belőlük. Ezen felül találtak egy mobiltelefont, amelyhez a jihad jelszóval lehetett hozzáférni.

Az említett összetevőkből hasonló robbanószerkezetet lehet készíteni, mint amellyel Dzsohar Carnajev követett el merényletet a Bostoni Maraton résztvevői ellen 2013. április 15-én. A bostoni robbantásban hárman vesztették életüket és 264-en sebesültek meg.

Az eljáró ügyész kifejtette, Sevigin azért akarta felrobbantani magát, hogy mártírrá válhasson.

Az ítéletet meghozó bíró azt mondta, habár nem világos, hogy mi lett volna a férfi célpontja, egy ilyen robbanószerkezet működésbe léptetése "kárt tehetett volna Svédországban".

Sevigin ugyanakkor tagadta az ellene felhozott vádakat.

MTI/para