Öt halott és 16 korábbi kihágás sem elég a vizsgálati fogsághoz – ezért nem került rács mögé a pozsonyi gázoló

2022. október 11. - 08:12 | Régió

Egész Szlovákiát megrázta a több mint egy hete történt, öt halálos áldozattal járó tragikus pozsonyi baleset, de az sem maradt visszhang nélkül, hogy a vétkes sofőrt, Dušan Dědečeket a bíróság nem helyezte vizsgálati fogságba. Most nyilvánosságra került, mi alapján döntött így a bíró – tájékoztatott a TV Noviny.

Öt halott és 16 korábbi kihágás sem elég a vizsgálati fogsághoz – ezért nem került rács mögé a pozsonyi gázoló
Dušan Dědeček (Fotó: TASR)

Amikor Marek Filo bíró nem helyezte vizsgálati fogságba Dědečeket, aki ittasan öt ember halálát okozta a baleset során, óriási felháborodást okozott a nyilvánosság körében, legtöbben pedig a közösségi hálón fejezték ki nemtetszésüket az ítélettel kapcsolatban. A jegyzőkönyvből most kiderült, milyen érvek alapján döntött a bíró úgy, hogy a vétkes sofőr szabadlábon maradjon.

Az ügyész két okból is indítványozta Dědeček vizsgálati fogságba helyezését. Az egyik, hogy mivel általános veszélyeztetésért akár életfogytiglan tartó szabadságvesztést is kaphat, fennállt a veszélye, hogy elmenekül az igazságszolgáltatás elől. A bíró szerint viszont maga a magas büntetés veszélye nem feltételezi egyből a szökés kockázatát, hogy ez indokolt legyen, egyéb tényezőknek is teljesülniük kell.

A jegyzőkönyvből pedig kiderül, hogy a bíró szerint ilyen tényezők nem játszanak közre az esetben. Dědeček a Markíza TV-nek adott interjújában elmondta, itt van a családja, a gyerekei, az unokái, a szökésre, illetve a bujdosásra pedig elegendő pénze sem lenne. Hozzátette: bűnhődni fog a tettéért, mert azt sehogy sem lehet jóvátenni.

Az ügyész megelőző célból is indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását, tehát, hogy megakadályozzák az újabb bűncselekmények esetleges elkövetésében. Az ügyész itt azt is megemlíti, hogy az elmúlt 11 évben Dědeček 16 közúti kihágást vétett. Többnyire gyorshajtáson érték, és legfeljebb 100 euróra büntették, az ittas vezetés viszont állítólag nem szerepel a lajstromon.

A jegyzőkönyv szerint a bíró ugyan megállapította, hogy Dědeček egy nem felelősségteljes sofőr, viszont szerinte nem feltételezhető, hogy szabadlábra helyezését követően a gyanúsított újfent ittasan ül volán mögé annak ellenére is, hogy bevonták a jogosítványát. Dědeček sofőri múltjából állítólag semmi ilyesmi nem ad okot erre a feltételezésre.

A bíró kitért rá, hogy a büntetőeljárás megalapozott és folytatódni fog, de nem létezik törvényes oka annak, hogy a gyanúsított vizsgálati fogságba kerüljön. A bíró szerint ugyan sokkoló, tragikus és megbocsáthatatlan tettről van szó, de ebben az esetben a vizsgálati fogság indokoltsága nem alapulhat az eset súlyosságán, illetve annak fatális következményein.

Mint ismert, október 2-án, vasárnap este 22.15-kor egy Dušan Dědeček által vezetett személykocsi belerohant a Zoch utcai buszmegállóba, ahol akkor éppen többen várakoztak. Négy személy életét vesztette, hatan megsérültek, közülük három személyt kritikus állapotban szállítottak kórházba. Hétfőn délelőtt az ötödik áldozat is elhunyt. Az esetet egy térfigyelő kamera rögzítette.


(tvnoviny.sk)