Öt halott húsz óra alatt – harminc éve történt a leopoldovi mészárlás

2021. november 24. - 12:19 | Belföld

1991. november 23-án történt Csehszlovákia történetének legvéresebb börtönszökése, amely során hét elítélt meggyilkolt öt őrt a leopoldovi börtönben. A vérengzés értelmi szerzője Polgári Tibor volt.

Öt halott húsz óra alatt – harminc éve történt a leopoldovi mészárlás
Polgári Tibor 1992. február 2-án a Pozsonyi Kerületi Bíróság ítélethirdetésekor (Fotó: TASR)

A börtönben történt dráma indítórugója Václav Havel köztársasági elnök kiterjedt amnesztiája volt. A megközelítőleg 2500 elítéltnek viszont csak egy része kerülhetett szabadlábra, az amnesztia ugyanis nem vonatkozott a legsúlyosabb esetekre. A feszültség egyre fokozódott, és az 1990. március 15-ére hirdetett éhségsztrájkot követően a rabok fellázadtak és kiűzték az őröket a börtönből. A forrongás végül március 28-án ért véget a hadsereg közbeavatkozásával.

A lázadás leverését követően a rabok között továbbra is forrtak az indulatok, a börtön vezetősége emellett számos veszélyes szervezési újdonságot fogadott el. A lázadás egyik fő kitervelője Polgári Tibor volt, aki már néhány hónapja tervezte a szökését. November 23-án az esti létszámellenőrzés, valamint az őrségváltás után Polgári megkérte František Sloboda őrt, hogy engedje őt ki a cellából, mert egy levelet szeretne dobni a postaládába. Csakhogy a rab rátámadott az őrre, és csatlakozott hozzá Miloš Uriga rabtársa is, aki halálra késelte őt.

A rabok átvonultak az irodába, ahol megkötöztek és brutálisan megvertek további négy őrt. Elvették tőlük a kulcsaikat, majd az őröktől zsákmányolt uniformisokban ketten a főkapunál lévő központ felé vették az irányt. Az uniformisoknak köszönhetően átjutottak a három, elektromosan vezérelt kapun, a központban pedig gépfegyvereket és pisztolyokat vettek magukhoz.

Ott megöltek négy őrt, további kettőt pedig súlyosan megsebesítettek. Az egyik sérült őrt magukkal vitték túszként. Azzal fenyegetve, hogy megölik őt, kényszerítették, hogy a cellákból engedjen ki további három rabot. Az egyik rabot, aki keresztezte az útjukat és kiállt az őr mellett, Polgári lelőtte.

Miután a rabok kijutottak a börtönből, elloptak egy autót, amivel előbb Lengyelországba, majd Ausztráliába akartak menekülni. A túszt útközben kidobták a kocsiból. Menekülésük viszont nem tartott sokáig: Nagyszombatnál ugyanis balesetet szenvedtek, ezért elorozták annak az embernek a kocsiját, aki megállt, hogy a segítségükre siessen. A fegyencek az új kocsival egy darabig bolyongtak Nagyszombatban, majd miután kifogyott belőle a benzin, gyalog folytatták útjukat Madunicébe. Ott vonatra ültek, az viszont az ellenkező irányba haladt, így négy órával a szökést követően újfent Leopoldovban találták magukat.

Eközben több száz rendőr helikoptert is bevetve fésülte át a környéket, ezért a rabok Žilkovcében elbújtak egy mezőgazdasági épületben. Csakhogy a szövetkezet alkalmazottai meglátták őket, és értesítették a rendőröket, akik végül elkapták a szökevényeket.

„Azok, akik akkor a rendőrségnél szolgáltak, megélték ezt a szomorú esetet és részt vettek a rabok üldözésében, sosem felejtik el. Olykor rémálomként derengnek fel az emlékek, ahogy a szolgálatba érve a meggyilkolt kollégáink és barátaink holttesteit kerülgettük. Akkor mindannyiunknak egy célja volt – elkapni a gyilkosokat és visszajuttatni őket oda, ahová valók. Ez 24 órán belül sikerült” – emlékezett vissza Vladimír Mužík, az akkori keresőcsapat vezetőhelyettese.

A szökés három fő kitervelőjét és végrehajtóját 1993. február 2-án többszörös gyilkosságért életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélték, míg a másik négy hosszú évekre rács mögött maradt. A büntetés-végrehajtási testülettől a műszak vezetőjét feltételes szabadságvesztésre ítélték kötelességszegésért.

Az elkövetők:

  • Dalibor Bajger – 11 éves szabadságvesztés gyilkosságért, a mészárlásért 15 évet kapott, 2015. április 13-án szabadult
  • Václav Fedák – 4 éves szabadságvesztés lopásért, a mészárlásért 15 évet kapott, 2009. június 23-án szabadult
  • Ondrej Havran – 23 éves szabadságvesztés gyilkosságért és rablásért, a mészárlásért életfogytiglan tartó szabadságvesztést kapott, 1993. május 23-án felakasztotta magát a cellájában
  • Polgári Tibor – 13 éves szabadságvesztés rablásért és zsarolásért, a mészárlásért életfogytiglan tartó szabadságvesztést kapott
  • Miloš Uriga – 7,5 éves szabadságvesztés rablásért, a mészárlásért életfogytiglan tartó szabadságvesztést kapott
  • Vladimír Duda – 8 éves szabadságvesztés lopásért, a mészárlásért 13 évet kapott, 2011. június 25-én szabadult
  • Bartolomej Botoš – 10 éves szabadságvesztés rablásért és erőszak kísérletéért, a mészárlásért 18 évet kapott, 2017. november 11-én szabadult, 2019. december 17-én Füleknél elgázolta egy vonat

Az elhunyt őrök: František Sloboda (37 éves), Milan Černý (50 éves), Igor Jošt (28 éves), Milan Galbavý (34 éves), Marián Zenner (20 éves)


(pravda.sk)