Öt hónap telt el a Kuciak-gyilkosság óta: az újságíró édesapja üzent Ficónak

2018. július 22. - 15:58 | Belföld

A februárban meggyilkolt fiatal újságíró, Ján Kuciak édesapja, Jozef Kuciak nem titkolja, hogy korábban maga is a Smerre szavazott, de az elmúlt hónapokban Ficóék mélyre süllyedtek a szemében.

Öt hónap telt el a Kuciak-gyilkosság óta: az újságíró édesapja üzent Ficónak
Fotó: Cséfalvay Á. András

Öt hónappal ezelőtt, február 21-én borzalmas tragédia rázta meg az országot: ismeretlen elkövető meggyilkolta nagymácsédi családi házában az Aktuality.sk oknyomozó újságíróját, Ján Kuciakot, valamint menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A fiatalok májusban mondták volna ki a boldogító igent. Kuciak halála előtt a szlovák politikusokkal összeköttetésben álló olasz maffiáról írt.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) általános bűnügyi osztályának tájékoztatása szerint Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát egy 9 mm kaliberű pisztolyból leadott lövésekkel gyilkolták meg. Az eset körülményei Jaromír Čižnár főügyész szerint arról tanúskodnak, hogy megrendelt gyilkosság történt. A bűntett helyszínén két töltényhüvelyt, és ki nem lőtt töltényeket is találtak. A nyomozók nem bukkantak dulakodás nyomaira.

Az elmúlt hónapokban az ország történetének legnagyobb tüntetései zajlottak Szlovákia-szerte. Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is lemondott, majd új kormány alakult Peter Pellegrini vezetésével.

Peter Bárdy, az Aktuality.sk portál főszerkesztője a Nový Časnak elmondta, nem az ország vezetésében történtek változások, csupán néhány név módosult.

„Megszűnt a határ a szervezett bűnözés és a politika közt. Folytatjuk a munkánkat, amely az, hogy tájékoztassunk arról is, hová vezethet a maffiózók, az oligarchák és az állam korrupt képviselőinek együttműködése“ – mondta.

A gyilkosság elkövetője, illetve megrendelője máig nem ismert. Az újságíró édesapja, Jozef Kuciak szerint ha valaha is megtalálják az elkövetőt, az mindent elkövet majd annak érdekében, hogy ne derüljön ki, ki is áll valójában a gyilkosság mögött. „A gyilkos vagy már nem él, vagy olyan helyen rejtőzik, ahol nem találják meg“ – mondta idősebb Kuciak, majd hozzátette, az egyetlen esélyt abban látja, hogy egyszer megered valakinek a nyelve.

Jozef Kuciak nem titkolja, hogy korábban a Smer szavazója volt, mára azonban más a helyzet:

„Borzasztó mélyre süllyedtek“ – üzente a gyászoló édesapa Robert Ficónak.


(cas.sk)